Popis 2013: Do kraja avgusta znat će se ko su popisivači

Radiosarajevo.ba

Predstavnici Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine danas su u Sarajevu održali prvo od nekoliko druženja s medijima uoči ovogodišnjeg popisa u Bosni i Hercegovini.

Zdenko Milinović, direktor Agencije, prisutne je predstavnike medija obavijestio da su formirane sve općinske komisije, da je prijavljeno preko 55,000 kandidata za popisivače i instruktore. U toku je, kako se doznaje, rangiranje kandidata te će do kraja avgusta biti poznato ko je dobio ove poslove.

Popis, inače, provest će se u periodu od 1. do 15. oktobra, a za popisivače je potrebno oko 20,000 osoba. Također, bit će odabrani i rezervni kandidati za popisivače; roka za isplatu popisivača i instruktora nema, a, kako će biti isplaćeni iz sredstava granta, čija su pravila posebno rigorozna, dok se kompletna dokumentacija ne provjeri, za što će trebati jedan vremenski period, neće biti isplaćena.

Prvi rezultati popisa bit će objavljeni 90 dana nakon terenskog rada, a ostali rezultati će se objavljivati kako se koja knjiga bude završavala: ekonomske i starosne karakteristike, obrazovna struktura... Svi rezultati trebaju biti obrađeni do polovine 2016.

Objašnjavajući značaj popisa, koji se u BiH nije proveo od 1991, Milinović je istakao da BiH – ni država, ni entiteti, ni lokalna zajednica neće moći aplicirati za projekte bez podataka o broju stanovnika: „Da bi neka lokalna zajednica aplicirala za europske, razvojne i slične projekte, mora imati precizne podatke o broju stanovništva. Primjerice, ne možete aplicirati za neki socijalni program kao što je izgradnja škole, ako popis ne pokaže da je to stvarna potreba.“

Novinarima je Milinović otkrio da se bruto domaći proizvod, po NUC metodologiji, ne može precizno izračunati za BiH zbog nedostatka podataka iz cenzusa jedne države, što je dodatni kamen spoticanja u saradnji s evropskim fondovima.

Naravno, jedno od pitanja bila je i nacionalna sfera popisa (tri famozna pitanja) kao i pokušaji politizacije popisa. Milinović je o tome rekao: „Za nas su sva pitanja u popisnicama jednako važna. Ispoštovati zakon i obraditi podatke stručno, profesionalno, neovisno od bilo kakvih uticaja, naša je misija.“

Novinarima se obratila i Hidajeta Bajramović, direktorica Federalnog zavoda za statistiku, koja je nacionalno pitanje komentirala: „Ja ne shvaćam toliko potenciranje toga, jer, otkad je BiH i bivše Jugoslavije uvijek se vodilo računa o ključu.“



Dodala je još i: „Meni je jako žao što su određene nevladine organizacije potencirale ovo pitanje i moram reći da je kroz to došlo do politizacije kada je u pitanju provođenje popisa. Potpuno nepotrebno. Mi vrlo dobro znamo ko smo i šta smo ovdje, vjekovima zajedno živimo, a nikom nije zabranjeno da se izjasni kako god on smatra i želi.“

Popisivači će popisnice – koje u sebi sadrže, u skladu sa evropskim standardima, 25 obaveznih pitanja – popunjavati pismom i jezikom koji koriste, a popisnice će biti izrađene na tri jezika (hrvatski, srpski, BH) i dva pisma – latinica i ćirilica. Također, svi popisivači će uz sebe imati knjigu u kojoj su popisnice prevedene na jezike svih zvaničnih nacionalnih manjina u BiH.

Tzv. „popis dijaspore“ odnosi se na popis osoba koje imaju prebivalište u BiH, a duže od 12 mjeseci su van zemlje. Tokom ovog mjeseca, na web stranici Agencije, bit će postavljene popisnice za „dijasporu“.

Inače, popisom će biti obuhvaćeni svi državljani naše zemlje s prebivalištem ili boravištem u BiH, bez obzira na to da li su u trenutku popisa prisutni ili ne, zatim strani državljani s dozvolom za stalni ili privremeni boravak u BiH bez obzira da li su u trenutku popisa u BiH ili ne, lica bez državljanstva, domaćinstva i stanovi i druge stambene jedinice.

Neće se popisivati diplomatsko osoblje stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava u BiH, kao i članovi njihovih porodica, strano vojno osoblje  i članovi njihovih porodica u BiH, članovi i predstavnici međunarodnih organizacija i zajednica prisutnih u BiH, te strani državljani koji u vrijeme popisa kratkotrajno borave u Bosni i Hercegovini kao turisti, iz privatnih razloga, iz službenih razloga, zbog liječenja i slično.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak