Pomoć Romima za dobijanje ličnih dokumenata

Radiosarajevo.ba
Pomoć Romima za dobijanje ličnih dokumenata


UNHCR BiH održao je jučer konferenciju radi obilježavanja završetka projekta čiji je cilj smanjenje broja osoba bez državljanstva, a koji podržavaju Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) i Kneževina Lihtenštajn.

Realizacija projekta pod nazivom "Podrška najugroženijim grupama Roma u BiH" je započela 2009. godine s fokusom na pružanje besplatne pravne pomoći, izgradnju kapaciteta udruženja Roma, rad u zajednici i jačanje kapaciteta relevantnih institucija vlasti, saopćeno je iz UNHCR-a.

Od početka realizacije projekta, besplatna pravna pomoć je pružena za ugroženih 1.400 Roma u procesu dobijanja oko 3.500 ličnih dokumenata. Pomoć u realizaciji projekta pružili su partneri UNHCR-a udruženje Vaša prava BiH i Bosanskohercegovačka inicijativa žena.

Tokom konferencije izvršen je pregled projektnih rezultata, a konferencija je predstavljala i forum za diskusiju i preporuke za buduće djelovanje. Konferenciji je prisustvovalo oko 60 učesnika - predstavnika relevantnih organa vlasti, NVO-a, međunarodnih organizacija kao i korisnika projekta.

Iako se projekt zvanično završava krajem mjeseca, UNHCR će nastaviti provoditi aktivnosti na prevenciji i smanjenju broja osoba bez državljanstva.

Procjenjuje se da se oko 10 posto Roma u BiH suočava s rizikom neposjedovanja državljanstva ili nedostatka ličnih dokumenata. Žive na marginama društva, bez pristupa socijalnim pravima. Godine 2011.se obilježava 50. godišnjica Konvencije o smanjenju broja osoba bez državljanstva. U četvrtak će se ministri svih zemalja sastati u Ženevi da obilježe godišnjicu konvencije i istaknu svoju predanost smanjenju broja osoba bez državljanstva, osiguranju pristupa pravima za izbjeglice, osobe bez državljanstva i osobe koje se suočavaju s rizikom od apatridije i neposjedovanja ličnih dokumenta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak