Pomak u istrazi o miniranju Izetbegovićevog mezara

Radiosarajevo.ba
Pomak u istrazi o miniranju Izetbegovićevog mezara

Iako je prošlo više od šest i po godina, skoro 80 mjeseci, od terorističkog napada na Šehidskom spomen mezarju "Kovači" kada je miniran mezar prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine rahmetli Alije Izetbegovića, izvršitelj tog gnusnog terorističkog napada još nije otkriven.

Podsjećanja radi, 11. avgusta 2006. godine u 3.04 sati aktivirana je eksplozivna naprava koja je oskrnavila mezar i teško oštetila turbe rahmetli Izetbegovića. Od snažne detonacije oštećeni su nišani i nastao je krater od 70 centimetara, a na obližnjim kućama popucala su prozorska stakla.

Državni tužitelj Dubravko Čampara izjavio je danas za agenciju Anadolija (AA) da je u posljednjih šest mjeseci ovaj predmet bio posebno aktivan i ''da ima pomaka''. Kako, veli, u skorije vrijeme bi moglo biti rezultata. Potvrdio je da je u sklopu istrage u posljednje vrijeme saslušano više osoba.

''Riječ o "aktivnom predmetu" i Tužilaštvo BiH još uvijek provodi istragu. Radili smo određena saslušanja, određena uspoređivanja dokaza i analize. Imam pomaka. Predmet je posebno aktivan u zadnjih šest mjeseci'', kazao je tužilac Čampara.

Čampara je ranije potvrdio da su se ''pojavile nove informacije o tom slučaju, koje su sada u fazi provjere''. Istakao je kako u Odjelu II Tužilaštva BiH ovo smatraju ''jednom od važnijih predmeta''.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak