Položeno cvijeće ispred porodične kuće Fočo

Radiosarajevo.ba
Položeno cvijeće ispred porodične kuće Fočo

Na 21. godišnjicu stradanja četiri građanke Sarajeva, Amele i Rabije Fočo, te Zlate i Medihe Kurtović, rodbina i prijatelji okupili su se ispred porodične kuće Fočo kako bi proučili Fatihu i položili cvijeće ispod spomen ploče poginulim Sarajkama, javlja agencija Anadolija.


Otac i suprug poginulih Amele i Rabije Muhamed Fočo rekao je za agenciju Anadolija da je tog kobnog dana, 1. juna 1992. godine, poginula njegova 13-godišnja kćerka, supruga, ranjen je njegov sin kao i on sam.

"Ovo što se desilo ne bih poželio ni najvećem dušmaninu. Izgubiti dijete i suprugu i da za ručkom nastradala cijela porodica, to je neopisivo. Hvala svima zbog obilježavanja godišnjice stradanja. Jer, ovim gestom, dolaskom i obilaskom mjesta gdje su stradale, vi koliko-toliko ublažavate bol i tugu", rekao je Fočo.


Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992. -1995. godina Fikret Grabovica istakao je danas da se oni iz Udruženja svake godine, na godišnjicu ovog strašnog zločina, okupe na ovom mjestu.

"Tog dana 1992. godine, za vrijeme porodičnog ručka, zločinci su ispalili dvije granate u ovaj objekat i tom prilikom ubili dvije sestre i njihove kćerke, djevojčicu Amelu koja je imala 13 godina i malu Zlatu koja je imala nepune tri godine. To je, zapravo, potvrda i jedan od mnogobrojnih dokaza da su zločinci tokom agresije nastojali ubiti što više nedužnih i da na taj način ubiju ovaj grad“, pojasnio je Grabovica.

On je dodao da boli saznanje što niko nikada nije odgovarao za ovaj i mnoge druge zločine.

"Kao i sa mnogih drugih mjesta, ovo treba ujedno da bude i poruka pravosudnim organima da konačno procesuiraju i kazne one koji su činili ovakva djela i zločine“, istakao je Grabovica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak