Poljoprivrednici protestovali ispred Parlamenta BiH

Radiosarajevo.ba
Poljoprivrednici protestovali ispred Parlamenta BiH

Nekoliko desetina poljoprivrednika iz Federacije Bosne i Hercegovine u organizaciji Narodne stranke Radom za boljitak okupilo se danas ispred zgrade institucija Bosne i Hercegovine, kako bi izrazili nezadovoljstvo neprovođenjem presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, zbog čega BiH ne može napredovati ka evropskim integracijama, javlja agencija Anadolija.

Predsjednik stranke Mladen Ivanković-Lijanović podsjetio je da Republika Hrvatska sutra postaje punopravna članica Evropske unije, te da ne vidi nijedan razlog da i BiH ne bude u EU.

"Danas smo ovdje da poručimo prije svega vladajućoj šestorci da je njihov posao da naprave prvi korak, da otvore pitanje pregovora između EU i BiH, da donesu promjenu ustavnog zakona kako bi implementirali presudu Sejdić-Finci", kazao je Ivanković-Lijanović, te dao rok od 90 dana vlastima da ispune zahtjeve, poručivši kako "neće mirno sjediti i posmatrati da vladajuća šestorka drži građane BiH i cijelu državu kao taoce".

Ministar privrede Kantona Sarajevo Emir Hrenovica istakao je da kao ministar podržava sve što ide u pozitivnom pravcu.

"Ako ne bude presude za koju sam ja, kao član Vlade KS, digao ruku, onda mi odosmo ispod Zimbabvea. Iz tog osnova poručujem svim mojim poznatim i nepoznatim prijateljima, dignite ruku za. To je najjednostavnije", kazao je Hrenovica.

BiH neće ništa izvoziti

Koordinator Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH Nedžad Bićo podsjetio je da od danas, ulaskom Hrvatske u EU, BiH neće moći ništa izvoziti.

"Nas interesuje samo isplata poticaja koji se već godinu dana ne isplaćuju. Punih devet mjeseci će biti sutra da nije ni marka poticaja isplaćena. Nema više masovnih protesta, sad idemo u gerilski rat. Bez najave, bez ičega. Bacaćemo proizvode pred vladu i dovešćemo im stoku, pa je pustiti da se oni o njoj brinu", poručio je Bićo.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak