Poljoprivrednici pisali Budimiru i Tihiću: Pomozite!

Radiosarajevo.ba
Poljoprivrednici pisali Budimiru i Tihiću: Pomozite!

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika u Bosni i Hercegovini (UPuBiH) Miro Pejić uputio je molbu predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru i predsjedniku SDA Sulejmanu Tihiću da se uključe i pomognu u rješavanju teške situacije u oblasti poljoprivrede na prostoru FBiH.

Pejić u svom obraćanju Budimiru i Tihiću među ostalim navodi da „Vlada FBIH nije isplatila poticaje već gotovo deset mjeseci, od devetog mjeseca 2012. iako je po Zakonu o izvršenju budžeta poljoprivreda na trećem mjestu iza vanjskih dugova i socijalnih pitanja, a prije plata korisnika budžeta“.

„Poljoprivreda se ciljano zanemaruje, te premijer Nikšić i ministar Krajina time krše i zakonske okvire i dovode u pitanje egzisteniciju više desetaka hiljada porodica. U ovom kratkom pojašnjenju samo smo dotakli dio problema iz ove oblasti za koju nema razumijevanja iako poljoprivreda zauzima samo tri postobudžeta, a doprinosi 20 posto BDP-a u državi (entitetu), a gotovo godinu dana se nije isplatila niti jedna marka“, navodi Pejić.

Iz Udruženja su, kako dodaje Pejić, najavili radikalne mjere prema najodgovornijim koristeći sve mogućnosti zakonskog i demokratskog izražavanja nezadovoljstva, ali prije početka neželjenih aktivnosti mole Budimira i Tihića da se uključe u rješavanje njihovih problema.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak