Poljoprivrednici ogorčeni: Ne možemo izdržati

Radiosarajevo.ba
Poljoprivrednici ogorčeni: Ne možemo izdržati


Prosvjedi poljoprivrednika koji su se jutros trebali održati pred zgradom Parlameta Federacije Bosne i Hercegovine, odgođeni su zbog toga što sjednica Zastupničkog doma ove skupštine danas neće biti održana. Mirni protesti održani su u drugim gradovima širom Federacije: Čapljina, Kupres, Tuzla, Zenica, Bihać, Busovača i Žepče.


''Mirnim putem obraćamo se predstavnicima vlasti uz molbu da poštuju zakone"

Umjesto okupljanja poljoprivrednika, u Sarajevu je održana press konferencija na kojoj je predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Federacije BiH Avdo Muslimović od vlasti zatražio da u rebalansu budžeta izdvoje značajnija sredstva za uspješno rješavanje problema nastalih velikim vremenskim nepogodama koje bh. poljoprivrednike prate od početka godine. 

"Ako oni imaju redovne plaće zašto onda poljoprivrednicima nije isplaćeno ono što njima pripada. Koji poljoprivrednik može imati toliko obrtnih sredstava da izdrži šest mjeseci odgodu plaćanja ili osam mjeseci neisplaćene poticaje'', pita se Muslimović.

Smanjenje u proizvodnji



''Vlada FBiH ima da isplati poljoprivrednicima 40 miliona KM za osam mjeseci, a do kraja sedmog mjeseca isplaćeno je svega 5,2 miliona. Poznato je da su u ovom momentu svakom poljoprivredniku unutar FBiH prijeko potrebna sredstva i nije ni čudo da dolazi i do 30 posto do smanjenja u poljoprivrednoj proizvodnji", kazao je Muslimović.

Pored poljoprivrednika, ispred zgrade Paralamenta FBiH danas su se okupili i predstavnici uzgajivača koza i ovaca Federacije koji su ukazali na probleme u animalnoj proizvodnji.

'Ne možemo izdržati'


"Mi nemamo zlato, naftu, dijamante, nama je poljoprivreda osnovna djelatnost, a o njoj niko ne misli. Sredstva za poticaje koja je do sada podijelilo Federalno ministartsvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva su neznatna"

''Nedostaje nam 500 miliona KM, a mi to ne možemo izdržati i tražimo od vlasti da vidimo šta se može uraditi da ne bi došli u situaciju da u roku 20 ili 30 dana izvršimo pokolj osnovnih stada. Glavni problem je to što je ranije bala sijena bila dvije KM, a sada je deset, što znači da  nam za šest mjeseci dodatno treba 500 hiljada KM'', kazao je Dževad Kovač, predsjednik Udruženja uzgajivača koza i ovaca u FBiH. 

Kako je javila novinska agencija Fena, koordinacija poljoprivrednih udruženja i saveza Federacije BiH još jučer je u Mostaru donijela odluku od blokiranju graničnih prijelaza i putnih komunikacija koja će trajati sve dok resorne instituacije ne ispune njihove zahtjeve koji uključuju i smjenu Federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerka Ivanković Lijanovića. Ti protesti su zakazani za ponedjeljak 3. septembra od 12 do 14 sati.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak