'Poljoprivrednici će čekati 25. septembar, a onda...'

Radiosarajevo.ba
'Poljoprivrednici će čekati 25. septembar, a onda...'

Dvadeset i peti septembar rok je do kojeg će poljoprivrednici čekati da se izmiri isplata poticaja za prvih šest mjeseci ove godine, izjavio je na konferenciji za novinare u Sarajevu predsjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH (UPuBiH) Miro Pejić.

Taj zaključak donesen je danas na sjednici Predsjedništva UPuBiH, a obuhvata i uputu federalnom ministru finansija da se sve proizvodnje obračunaju i dostave u trezor u narednih 12 dana i da Ministarstvo finansija isplati cjelokupni iznos.

"To je zadnji dan dijaloga i tolerancije i ukoliko do isplate ne dođe krećemo u radikalne mjere", kazao je Pejić.

Naglasio je da je ta odluka na sjednici donesena tijesnom većinom i da su neke kolege bile izričito protiv odgađanja i za nastavak radikalnih mjera, kao i da su se neki od njih udaljili sa sjednice zbog te teme.

Pejić je dodao da će pozvati sve poljoprivrednike da budu strpljivi još narednih 12 dana i tako pokažu spremnost za razumijevanje i dijalog.

"Nećemo dalje tolerirati ono što se dešavalo u devet mjeseci ove i proteklih godina. Poljoprivreda je po Zakonu o izvršenju budžeta na trećem mjestu i u oktobru ćemo se izboriti da to tako bude. U suprotnom krećemo u radikalne mjere i prekid dijaloga s predstavnicima vlasti unatoč isplati sredstava koju sada očekujemo", dodao je Pejić.

Po njegovim riječima, na sjednici je, između ostalog, zaključeno da se pokuša organizovati sastanak poljoprivrednika s federalnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerkom Ivankovićem Lijanovićem i svim kantonalnim ministrima da bi se zauzeo stav o isplati poticaja na nivou kantona.

"Mnogi kantoni u FBiH nisu ni uvrstili poljoprivredu u svoje budžete, a oni koji su to uradili još nisu započeli isplatu poticaja. Također, na tom sastanku bi se razgovaralo o planu za 2014. godinu, o planiranim iznosima poticaja i poljoprivrednoj politici za narednu godinu", rekao je Pejić.

Predsjedništvo UPuBiH danas je pozdravilo prihvatanje zahtjeva federalnog ministra Ivankovića Lijanovića za izmjenu Pravilnika za ostvarivanje novčanih podrški koji je obuhvatio zakasnjele proizvodnje.

"Zbog kašnjenja programa novčanih podrški i pravilnika ljudi su bili zbunjeni i po nekoliko dana su kasnili s prijavom svojih proizvodnji. Ovim pravilnikom su uvaženi zakasnjeli zahtjevi, ali ima još jedan sporan stav o pitanju provjera validnosti otkupnih blokova. Smatramo da poljoprivrednici ne trebaju čekati te provjere, već da Ministarstvo finansija FBiH u tom segmentu treba obaviti svoj dio posla, a poljoprivrednici koji su prikupili dokumentaciju predviđenu pravilnikom trebaju biti isplaćeni. Dakle, biće upućen zahtjev Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da obračunaju i te poljoprivrednike i podatke dostave u trezor na isplatu", rekao je Pejić.

Pismo podrške i pismo kritike

Kako je dodao, Predsjedništvo je danas zaključilo i da bude upućeno pismo podrške ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirku Šaroviću.

"Ministar Šarović je u svom mandatu napravio više poteza nego svi ministri prije njega. Također,  tim pismom ćemo zatražiti uvođenje kvota za otkup poljoprivrednih proizvoda za narednu godinu", naglasio je Pejić.

Na sjednici je zaključeno i da se uputi pismo kritike predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi zbog, kako je kazao Pejić, propusta koje je njegov saziv ministara napravio i koji su doveli do nemogućnosti iskorištenja sredstava Evropske unije od pet miliona eura za poljoprivredu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak