Politički lideri RS-a danas kod Tadića

Radiosarajevo.ba
Politički lideri RS-a danas kod Tadića

Lideri političkih stranaka iz Republike Srpske u petak odlaze u Beograd na razgovore s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, javlja Fena.

Definiranje stavova za “Butmir”

Povod razgovora jeste definiranje stavova političkih predstavnika RS-a u okviru tzv. “Butmirskog procesa”. Predsjednik SNSD-a i premijer Republike Srpke Milorad Dodik u nedjelju, 11. oktobra je već razgovarao s Tadićem istim povodom i o istim temama, a za pretpostaviti je da je na nedjeljnom sastanku dogovren današnji prošireni susret.

Predsjednici sedam srpskih stranaka iz Republike Srpske, koji će danas ići u Beograd na razgovore sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, smatraju da je dobro što se ta država, kao garant Dejtonskog sporazuma, uključila u definiranje stavova koje će zastupati predstavnici iz RS-a u nastavku „butmirskog procesa“ 20. oktobra, piše portal RTRS-a

I vlast i opozicija

Na sastanak u Beograd, koji je najavljen za popodnevne sate, idu predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mladen Bosić, uime PDP-a Borislav Borenović, predsjednik DNS-a Marko Pavić, Demokratske partije Dragan Čavić, Socijalističke partije Petar Đokić i radikala RS-a Milanko Mihajlica.

Sa srbijanskim predsjednikom proteklih dana razgovarali su i neki evropski i američki zvaničnici koji su uključeni u razgovore koji su s liderima sedam bh. političkih stranka počeli 9. oktobra u Butmiru.


Bosić: Jačanje institucija BiH nije u interesu RS-a

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić izjavio je Radioteleviziju Republike Srpske povodom najavljenog susreta je da je za ovu partiju neprihvatljivo sve što je protiv interesa RS.

"Svako dalje jačanje institucija BiH nije u interesu RS i nije prihvatljivo za SDS i te stavove prenijeću Tadiću'', rekao je Bosić.
Potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da je sastanak u Beogradu dobra prilika da lideri političkih partija iznesu svoje stavove Srbiji, kao potpisnici Dejtonskog mirovnog sporazuma i Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama RS i Srbije.

"Dobro je da se na sastanku sa Tadićem nađu svi lideri iz RS, jer je to prilika da se još jednom definišu stavovi Srpske pred nastavak razgovora u Butmiru'', rekao je Borenović za RTRS.

Pavić: NSRS jedino mjesto za bitne odluke

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić rekao je da prihvata razgovor sa Tadićem, jer je Srbija jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma i nezaobilazan faktor u ključnim odlukama koje se tiču uređenja BiH.

"Ne smatram da će se tamo danas donijeti odluke i ne treba ni da budu donesene, nego je Narodna skupština RS jedino mjesto za to i očekujem da poslije svih ovih razgovora parlament Srpske zauzme konačan stav'', rekao je Pavić.

Mihajlica: Očekujem podršku za očuvanje RS-a

Predsjednik Srpske radikalne stranke RS Milanko Mihajlica rekao je da od predsjednika Srbije očekuje podršku za očuvanje RS i njene dejtonske pozicije, piše portal RTRS-a.

"Smatram da su institucije RS, prije svega Narodna skupština, jedino mjesto na kojem se mogu donositi odluke od značaja za RS i očekujem da će butmirski paket biti predočen poslanicima na posebnoj sjednici'', rekao je Mihajlica.

Čavić ne zna šta je tema sastanka


Predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić rekao je da ne zna šta je tema sastanka, ali da vjeruje da Srbija ima neka druga saznanja o mogućem razvoju situacije u BiH pred razgovore u Butmiru.

Đokić: Puna podrška Srbije RS-u


Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić rekao je da je vrlo važno da Srbija ostane u procesu jačanja stabilnosti i dalje izgradnje RS i BiH.
"Očekujem da će zvaničan stav Srbije biti puna podrška RS i zaštita njene autonomnosti i integriteta kao entiteta u BiH'', rekao je Đokić.

Kenan, radiosarajevo.ba


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak