Politički čelnici premalo rade za pomirenje

Radiosarajevo.ba
Politički čelnici premalo rade za pomirenje

Glavni haški tužitelj Serge Brammertz u utorak je u Beogradu, upitan za komentar izjava predsjednice hrvatske vlade Jadranke Kosor o hrvatskim generalima u Haagu, rekao kako ne želi polemizirati ali da smatra kako su neki čelnici propustili pozitivno utjecati na pomirenje.

Na zajedničkoj pres-konferenciji sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem Brammertz je, upitan kako gleda na nedavnu izjavu Jadranke Kosor u kojoj pozdravlja generala Antu Gotovinu, kazao kako je odgovorno ponašanje političara uvjet da narodi shvate što se događalo u ratovima.

"Kada gledam razvoj situacije u 'regiji', što se sve događalo a nije dugo prošlo od sukoba, nekada sam i sam iznenađen koliko su politički čelnici propustili prilika da pozitivno utječu na proces pomirenja", kazao je Brammertz, javila je Hina.

Srbijanski predsjednik Tadić podsjetio je kako nijedan političar ni dužnosnik Evropske unije nije komentirao izjave predsjednice hrvatske vlade. Za njega to predstavlja znak koji je za Srbiju, kako je rekao, "više nego bitan", jer smatra da nema jednakog pristupa prema zbivanjima na prostoru bivše Jugoslavije.

Tadić je dodao kako on čeka takvu reakciju evropskih dužnosnika i poručio kako je svjestan da "ne živimo u pravednom svijetu i nećemo se sutra probuditi u raju", ali je ponovio kako je za njega "potpuno neprihvatljivo ponašanje evropskih kolega".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak