Političari u FBiH ispunili 21 od 1.569 predizbornih obećanja

Radiosarajevo.ba
Političari u FBiH ispunili 21 od 1.569 predizbornih obećanja

Stranke na vlasti u Federaciji BiH su od 1.569 obećanja koje su dale u predizbornoj kampanji i u svojim platformama i programima ispunile samo 21.

Ispunili 6 od 389 predizbornih obećanja - čitavih 1,54 %

Rezultati su to koji je danas u Sarajevu predstavio tim Istinomjera iz Udruženja građana 'Zašto ne'. To su rezultati ispunjenja predizbornih obećanja koje su dale stranke na vlasti u FBiH i u BiH.

"Na nivou Federacije BiH, u dosadašnjem mandatu ispunjeno je 10 obećanja od ukupno 730, a koliko su dale tri partije u vladajućoj koaliciji zajedno s obećanjima iz "Platforme". Pri tome je SDPBiH ispunio četiri obećanja od njih 277, SDA pet od 315, a NSRzB nije ispunila niti jedno od 103 data obećanja" kazao je na konferenciji za medije urednik portala "Istinomjer" Dalio Sijah.

Kada je u pitanju državni nivo, situacija je, ukoliko je to moguće, i gora. Tako je od 450 datih obećanja aktualna vlast ispunila samo pet.

SNSD je realizirao četiri obećanja od njih 42, a SDA jedno od 117 datih. Treba istaći da ostale partije koje učestvuju u radu Vijeća ministara BiH nisu ispunile niti jedno dato obećanje.

Tim je analizu ispunjenosti obećanja podijelio u sedam oblasti: pravna država, ekonomija, socijalna i zdravstvena politika, zdravstvo, državno uređenje, vanjska politika, obrazovanje, nauka, mladi, kultura i sport.

Projekt Istinomjer bavio se i analizom vjerovatnoće ispunjena datih obećanja do kraja mandata, a što vremenski predstavlja godinu dana.

"Na nivou FBiH tek pet posto obećanja ima veliku vjerovatnoću da će biti ispunjena, 25 posto njih srednju vjerovatnoću, a čak 70 posto obećanja ima malu ili nikakvu vjerovatnoću da će biti ispunjena", kazala je koordinatorica istraživanja Tijana Cvjetićanin.

Na nivou BiH samo dva posto obećanja realno mogu biti ispunjena, 18 posto ima srednju vjerovatnoću, a poražavajućih 81 posto nikakvu vjerovatnoću da budu ispunjeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak