POLIS osuđuje reakciju profesora Vlaisavljevića

Radiosarajevo.ba
POLIS osuđuje reakciju profesora Vlaisavljevića

U svome današnjem saopćenju za javnost, Politički savjet ACIPS-a (POLIS) osuđuje neadekvatnu reakciju profesora Uge Vlaisavljevića u emisiji Pošteno na FTV-u, emitovanu 11. februara 2010., na fašističke izjave Milorada Dodika i Fahrudina Radončića.

"Umjesto da jasno osudi izjave Milorada Dodika da muslimani ne mogu biti sudije u Republici Srpskoj i Fahrudina Radončića o etničkoj pripadnosti urednice javnog servisa Duške Jurišić, profesor Vlaisavljević je vrijeme u emisiji iskoristio pokušavajuci diskvalificirati iz debate Emira Suljagića samo na osnovu cinjenice da je preživio, jedini u Evropi sudski dokazani genocid nakon Drugog svjetskog rata", stoji u saopćenju ACIPS-a.

"Zvuči zastrašujuce činjenica da se nekadašnji profesor magistarskog programa Ljudska prava i demokracija u Jugoistočnoj Evropi, čija su predavanja slušale generacije studenata ovog programa, stotine članova i članica ACIPS-a kao i potpisnici ovog saopćnja, u navedenoj emisiji, nije jasno očitovao povodom fašistickih izjava Dodika i Radončica", rekli su.

POLIS je pozvao sve učesnike javne debate da stanu u odbranu ljudskih prava svih gradana i gradanki BiH.

"U svim prilikama i u svakom trenutku svi pojedinci se trebaju angažovati u borbi protiv otvorenog zagovaranja rasne, vjerske i druge mržnje što zemlju kao što je BiH može zauvijek ostaviti u podjelama koje su demokratska društva prevazišla izlazeci iz srednjeg vijeka", saopćeno je iz ACIPS-a.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak