Policija zabranila najavljene proteste u Mostaru

Radiosarajevo.ba
Policija zabranila najavljene proteste u Mostaru

Putem društvene mreže Facebook za danas u 13 sati na Španskom trgu u Mostaru najavljen je novi protest na kojemu je svoje učešće potvrdilo preko 1400 osoba, prenosi Fena.

Uz već postojeće zahtjeve, građani traže i puštanje uhapšenih demonstranata, te smjenu gradonačelnika Mostara, Ljube Bešlića. S druge strane, mostarska policija zabranila je današnje proteste. 

"Nećemo dozvoliti bilo kakva okupljanja koja nisu u skladu sa zakonom odnosno proteste koji nisu najavljeni", kazao je za  Radiosarajevo.ba Srećko Bošnjak, protparol MUP-a HNK-a.

''Molimo sve građane Mostara da sudjeluju ovaj put na mirnim protestima na Španskom trgu 10. 2. 2014. u 13 sati. Ovo neće i ne smije biti kraj, jer ništa nismo postigli...'', stoji u pozivu građanima. 

Demonstranti zahtijevaju rješavanje statusa djelatnika uništenih tvrtki, obavezno zapošljavanje socijalnih djelatnika u osnovnim i srednjim školama, osiguranje sredstava za nezaposlene majke rodilje te povećanje, ujednačavanje socijalnih davanja na području Federacije Bosne i Hercegovine, kao i pravo na život i pravo na rad.

Također, traži se linearno povećanje mirovina, ukidanje dodatnog finansiranja poslanika i zaposlenika u organima uprave na osnovu raznih komisija, ukidanje plaća ministara nakon isteka mandata, ujednačavanje plaća političara s plaćama ostalih zaposlenika javnog i privatnog sektora, smjenu vlade, smjenu premijera i ministara. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak