Policija u Srebrenici provjerava međunarodne posmatrače

Radiosarajevo.ba
Policija u Srebrenici provjerava međunarodne posmatrače


U Srebrenici je policija posmatračima iz Vijeća Evrope zabranila pristup policijskoj stanici, gdje su se htjeli uvjeriti u (ne)regularnosti pri pri prijavi boravka Srebreničana i drugih građana BiH, koji su odlučili na lokalnim izborima glasati u Srebrenici.

Građanska inicijativa „Glasaću za Srebrenicu“ osuđuje postupanje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, te navodi da su posmatrači imali akreditacije Centralne izborne komisije BiH.

"Ovo je još jedan dokaz da je inicijativa 'Glasaću za Srebrenicu' sve vrijeme bila u pravu kad je govorila ne samo o sistematskom kršenju građanskih i ljudskih prava nego i opasnim namjerama režima SNSD-a prema Srebrenici i Potočarima ako njihov kandidat pobijedi na izborima za načelnika Srebrenice“, stoji u njihovom saopštenju.

Posmatrači Vijeća Evrope, odnosno Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope čekaju razjašnjenje situacije da li njihova akreditacija koju su dobili od Centralne izborne komisije BiH uključuje mogućnost monitoringa u policijskoj stanici, izjavila je za Fenu Mary Ann Hennessey, šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH, u povodu jutrošnjih dešavanja u Srebrenici.

"U ovom trenutku, Ministarstvo unutarnjih poslova RS interpretira akreditaciju Centralne izborne komisije na način da ona ne uključuje policijske stanice i zato Vijeće Evrope traži pojašnjenje od CIK-a", rekla je Hennessey.

Međutim, u Kongresu smatraju da su imali validne dozvore da promatraju sve aspekte predizbornog procesa i žele da rade taj posao u Srebrenici.

"Tako u ovom trenutku čekamo pojašnjenje CIK-a i namjeravamo ostati u policijskoj stanici dok ne dobijemo pojašnjenje da li je problem u akreditaciji CIK-a ili u Ministarstvu unutarnjih poslova RS-a", rekla je Hennessey za Fenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak