Policija identificirala 45 osoba koje su prijetnja nacionalnoj sigurnosti BiH

Radiosarajevo.ba
Policija identificirala 45 osoba koje su prijetnja nacionalnoj sigurnosti BiH

Policijske i obavještajne agencije u BiH identifikovale su 45 osoba u BiH koje predstavljaju prijetnju za nacionalnu sigurnost zemlje, prenosi Fena.

„Nekoliko njih je lišeno slobode i njihova deportacija je u toku. Druga lica su napustila BiH i poznato je gdje se nalaze, a nadležne agencije čine sve da sigurnost u BiH učine što povoljnijom”, izjavio je danas direktor policije Republike Srpske Uroš Pena.

Naveo je i da je entitetska policija spremna, uz bolju edukaciju i opremljenost, da se uhvati u koštac s terorizmom, kao i da borba protiv terorizma zahtijeva multiagencijski pristup u zemlji i inostranstvu.

Neposrednija saradnja sigurnosnih agencija u BiH, regionu i šire jedna je od ključnih pretpostavki za efikasnu borbu protiv terorizma, ocijenjeno je na početku dvodnevog seminara na temu “Borba protiv terorizma, pranja novca i finansiranja terorizma“ koji se održava u Banjoj Luci.

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Stanislav Čađo je kazao da ključni element neposredne saradnje sigurnosnih agencija podrazumijeva potrebu brzog reagiranja na pojavu svakog oblika priprema terorističkih akata.

Kako ući u trag finansijerima terorizma?

On je podsjetio da provođenje terorističkih aktivnosti podrazumijeva organizacione, logističke i finansijske potencijale i njihovo korištenje, kao i da je u posljednje vrijeme jedan od najopasnijih i najčešćih finansiranja terorizma iz kriminogenih djelatnosti od proizvodnje i trgovine narkotika, trgovine ljudima, oružjem, ukradenim automobilima, otmicama, ucjenama i raznim oblicima elektronskih prevara.

Dodatna otežavajuća okolnost je činjenica, dodao je, da su ovo djelatnosti kriminogenog karaktera koje se veoma teško prate, a teško se ulazi u trag finansijskim transakcijama za organizovanje terorističkih akata.

Ministar Čađo rekao je da je cilj ovog seminara razmjena iskustava iz ove oblasti te povezivanje sigurnosnih subjekata i stvaranje povoljnijeg ambijenta u zemljama učesnicama seminara i šire.

Predstavnik ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH Bruno Broomer pozdravio je odluku MUP-a RS-a da seminar posveti problematici koja, kaže, muči cijeli svijet.

„Zemlje zapadnog Balkana nedostaju u Evropskoj uniji i nadam se da će i one uskoro biti dio nje. Zadovoljni smo aktivnostima koje provodi MUPRS u okviru evropskih integracija“, rekao je Bromer.

Pomoć EU od velike važnosti


U ime Evropske komisije učesnike seminara pozdravio je Ramin Farinpour iz Direktorata za proširenje, koji je istakao da je broj aplikacija za korištenje tzv. istrumenta za tehničku pomoć i razmjenu infomacija - TAIEX (Tehnical Assistance and Information Exchange Istrument) ove godine povećan za 50 posto.

„Zadovoljni smo aktivnostima RS-a i njihovim angažmanom kada je u pitanju korištenje TAIEX programa i nadam se da će i predstavnici Federacije BiH nakon ovog dvodnevnog seminara pokrenuti inicijative da koriste ovaj naš instrument“, rekao je Farinpour.

Ovom skupu prisustvuju predstavnici policijskih agencija i tužilaštava iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Albanije te predstavnici ministarstava finansija RS-a, FBiH i BiH, Agencije za bankarstvo RS-a, Evropske komisije i EUPM-a.

Među predavačima na seminaru su: Vladmir Jizdny iz Odjeljenja za teški kriminal Europola, Nicholas Troy, šef Jedinice za borbu protiv pranja novca Komisije za finansijske usluge Ujedinjenog Kraljevstva, Jan Beens, predstavnik Nacionalne policije Holandije, Josef Mahr i David Furtner iz Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije, te Peter Frey, sudija Višeg državnog suda u Njemačkoj, prenijela je Fena.


radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak