Policajci ministru: Jesi Muhamed, ali nisi 'pegamber'

Radiosarajevo.ba
Policajci ministru: Jesi Muhamed, ali nisi 'pegamber'


Sarajevski policajci danas, u 11 sati, otpočeli su polusatni protest
ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo kojim traže smjenu resornog ministra (unutrašnjih poslova) Muhameda Budimlića. Na protestima se okupilo par stotina policajaca.

Na jednom transparentu stoji poruka: "Gospodine ministre, ti jesi Muhamed, ali nisi pegamber." Pejgamber (greškom fali j na transparentu) je sinonim za poslanika/vjerovjesnika, riječ koja je perzijskog porijekla.

Razloga za nezadovoljstvo je više.

Sarajevska policija najavila proteste

Kako je za portal Radiosarajevo.ba izjavio čelnik Sindikata sarajevske policije Nedžib Đozo danas će se skrenuti pažnja na 'nepravdu koja im je učinjena'. Ne očekuju da će ministar ponuditi ostavku, iako ju je potpisima zatražilo 1,100 policajaca – članova Sindikata:

'Želimo ministra koji će nam pomoći'

„Nismo ni sanjali da ćemo prava tražiti na ulici. A to se danas desilo. Ljudi iz vlasti ne poštuju časni policijski poziv. (Budimlić, op.a) nije ništa učinio na poboljšanju materijalnog stanja uposlenika MUP-a. Nije ništa učinio kad je trebalo obezbijediti materijalno-tehnička sredstva za bolji rad policajaca.

Potom je pokušao da podijeli sindikat, da ga ponizi... Iz svega toga, iz tog nekorektnog odnosa prema uposlenicima i Sindikatu, mi ne želimo ministra koji se tako ponaša. Mi želimo ministra koji će nama pomoći, koji će uz pomoć sindikata pružiti pomoć uposlenicima; vidjeli ste jučer da su naša dvojica kolega u Tuzli ranjena, jedan teško, a jedan lakše. Eto, to je naš posao.“

Đozo podvlači da se policajci već godinu dana bore za svoja prava. U tom periodu su ministru na više načina pokušali skrenuti pažnju na probleme, pokušavali su sjesti i razgovarati, ali uvijek su naišli „na monolog“

Nemaju, dodaje naš sagovornik, povratne informacije o reakciji ministra na današnji protest.

„On je imao dva poziva za sastanak gdje se stavio u ulogu rukovodioca Sindikata i pokušao je da koordinira rad. To je taj pokušaj podjele. Ipak, do toga nije došlo. Niko iz Sindikata nije otišao na taj sastanak. Tu ne bi ništa riješili, a to je zakazano ishitreno kako bi on kroz medije rekao 'evo vidite, ja zovem sindikat, a on neće da dođe'.“

'Tražimo samo zaštitu'

„Mi ne tražimo ko će koga postaviti na koju funkciju“, navodi Đozo, „mi tražimo normalna sredstva za rad i zaštitu na radu. Stoga se nadam da će oni, koji moraju da shvate šta se dešava, učiniti ono što je potrebno. Sindikat nije postavio ministra, ni izabrao, niti on direktno odgovara Sindikatu, ali neko, zbog nepravde koja je učinjena prema uposlenicima MUP-a, zbog toga treba ili da traži njegovu odgovornost ili da postavi novog čovjeka koji je spreman da pregovara i poštuje zakone i Ustav BiH. Ne očekujemo ostavku, ali valjda možemo skrenuti pažnju na nekog ko će donijeti pravilnu odluku.“

Iako će više od stotinu policajaca protestvovati u Sarajevu, doći će samo oni koji su završili sa smjenama, idu na posao kasnije ili su 'bivši' policajci. U svim organizacijama MUP-a KS režim rada se odvija normalno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak