Pogledajte ko je sve došao na proteste ispred OHR-a

13
Radiosarajevo.ba

U organizaciji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 u četvrtak, 17. oktobra, od 17 sati se održavaju protesti ispred zgrade Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini. 

Na mjestu događaja je i fotoreporter portala Radiosarajevo.ba. U fotogaleriji pogledajte ko sve prisustvuje današnjem protestu.

Podsjetimo, za danas je najavljeno kako će protestnoj press konferenciji prisustvovati više od 50 intelektualaca i javnih ličnosti, uključujući i one iz Kruga 99.

Osuđen na četiri doživotne kazne za ubistva izraelskih vojnika: Ko je bio Yahya Sinwar?

Na protestima ispred OHR-a, između ostalih, prisutni su akademik Esad Duraković, profesor međunarodnih odnosa i geopolitike Jahja Muhasilović, apelantica Azra Zornić, prof. dr. Zlatan Begić.

Konferencija se, navode, održava u znak protesta "zbog upornog antibosanskog, anti-evropskog i anti-demokratskog djelovanja visokog predstavnika Christiana Schmidta". Novinari će moći postavljati pitanja bilo kojem od prisutnih učesnika press konferencije.

Protestima se pridružio i Slaven Kovačević, a upravo pismo u kojem je Christian Schmdt od Suda u Strazburu zatražio preispitivanje presude 'Kovačević' je jedan od razloga za današnje proteste.

Podsjetimo, presudu u predmetu "Kovačević" donesena je u augustu 2023. godine. Prema presudi, Bosna i Hercegovina bi trebala biti jedna izborna jedinica, a građani mogu glasati za kandidata za člana Predsjedništva BiH nezavisno od toga kojem narodu pripada i u kojem entitetu živi. Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH birali bi se među pripadnicima naroda sa teritorije cijele države, a ne samo njenih pojedinih dijelova. 

Dosadašnje brojne reakcije na komentare i djelovanje Christiana Schmidta možete pročitati na linku OVDJE.

 
 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak