Podrška probnom popisu stanovništva u oktobru

Radiosarajevo.ba
Podrška probnom popisu stanovništva u oktobru


"Podržavamo odluku Agencije za statistiku BiH da provede probni popis stanovništva u BiH od 15. do 29. oktobra i smatramo da će se na osnovu tog popisa doći do relevantnih podataka koji će biti korisni za glavni popis stanovništva", izjavio je danas u Sarajevu direktor EUROSTAT-a Pieter Everaers, a prenijela Fena.

Probni popis će, po riječima  direktora Agencije za statistiku BiH, biti proveden u 66 popisnih krugova u BiH.

Prenoseći nalaze eksperata u ovoj oblasti, Everaes je kazao da je ostvaren značajan napredak kada je riječ o onome što je dosad urađeno na pripremi probnog popisa.

"Probni popis je instrument, nešto što će nam dati informacije o tome kakav kvalitet samih podataka možemo prikupiti i na taj način testirati metodologiju popisa da bismo bili u poziciji da sve to poboljšamo i unaprijedimo kasnije", izjavio je Everaers novinarima nakon sastanka.

Velika odgovornost

Agencija za statistiku BiH će, po njegovim riječima, imati veliku odgovornost da u ovom kratkom periodu, od svega nekoliko sedmica, uradi sve odgovarajuće pripreme.

"Nadam se da ćemo početkom decembra moći donijeti tu veliku odluku, a to je da li preporučiti ili ne preporučiti provođenje cjelokupnog popisa stanovništva 2013. godine", istakao je on.

Pojasnio je da danas međunarodni monitoring daje preporuku da se može održati probni popis stanovništva, jer "možemo garantovati za njegovu kvalitetu na osnovu svega što smo čuli, ali to ne znači da mi automatski garantujemo i to da se može održati i glavni popis u aprilu 2013. godine".

Milinović: Ispravit ćemo greške

Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović je kazao da je najvažnije za sve sudionike u pripremama i realizaciji popisa dosljedna primjena i poštivanje Zakona o popisu stanovništva u BiH.

"Sve greške koje pokaže probni popis mi ćemo ispraviti. Treba uvažiti činjenicu da 20 godina nismo imali popis i da mi nemamo, kao zemlje u regiji i evropske zemlje, mogućnost da se poredimo s prethodnim popisom i popravimo ono što smo griješili, istakao je Milinović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak