Podrška Agenciji za zaštitu ličnih podataka

Radiosarajevo.ba
Podrška Agenciji za zaštitu ličnih podataka

Prvi koordinacioni sastanak povodom provedbe Projekta podrške Agenciji za zaštitu ličnih podataka u BiH, koji finansira Evropska komisija s 250.000 eura, održan je danas u Sarajevu.

Ovim projektom nastavljena je podrška ovoj agenciji u uspostavljanju najboljih standarda kod obrade i zaštite ličnih podataka u BiH.

Ciljevi ovog projekta, koji će implementirati Agencija za zaštitu ličnih podataka pokrajine Saksonije-SR Njemačka u trajanju od šest mjeseci, jesu da se zakonodavstvo u BiH iz ove oblasti uskladi s evropskim standardima.

Također, cilj je da se kapaciteti Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH ojačaju da bi mogla uspješno odgovoriti obavezama iz svoje nadležnosti te da se poveća nivo zaštite ličnih podataka u javnom, a posebno u policijskom sektoru.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić kazao je da ovaj projekt ima višestruki značaj jer će pomoći BiH u ispunjavanju preuzetih međunarodnih obaveza i u budućoj međunarodnoj saradnji.

Liberalizacija viza zavisi od zaštite ličnih podataka


To se posebno odnosi na provedbu sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te o liberalizaciji viznog režima, koji imaju posebne odredbe o zaštiti ličnih podataka.

"Svjesni smo da je ugled BiH na međunarodnom planu određen upravo poštivanjem ljudskih prava, čemu će doprinijeti i ovaj projekt", ustvrdio je Špirić.

Šef za operacije Delegacije Evropske komisije (EC) u BiH Boris Iarochevitch ističe da je zaštita ličnih podataka jedan od osnovnih ljudskih prava te je presudna za funkcioniranje svakog demokratskog društva.

Navodi da informaciono društvo povećava količinu ličnih podataka koji se obrađuju i koje organi vlasti pohranjuju, kao i prekogranični protok ličnih podataka. Stoga je visoki nivo zaštite potreban da bi se ispunili evropski standardi u vezi sa zaštitom podataka.

larochevitch je izrazio uvjerenje da će ovaj projekt pomoći daljem osnaživanju standarda vezanih za zaštitu podataka među agencijama za provedbu zakona, što je preduvjet za razmjenu informacija unutar zemlje, ali i s međunarodnim institucijama.

Kako je kazao, projekt će doprinijeti i podizanju svjesnosti o važnosti zaštite podataka te povećanju povjerenja građana u javne institucije.

Ambasador SR Njemačke u BiH Joachim Schmidt naglasio je da će SR Njemačka radi provedbe ovog projekta i pomoći BiH u ispunjavanju evropskih standarda u ovoj oblasti staviti na raspolaganje iskusne eksperte iz svoje administracije.

Istaknuo je da su zaštita podataka i uređen informacioni sistem elementarni uvjeti za razvoj svake demokratske i savremene države, prenosi Fena.

 
radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak