Podijeljene škole i FTV na dnevnom redu Federalnog parlamenta

Radiosarajevo.ba
Podijeljene škole i FTV na dnevnom redu Federalnog parlamenta
Zgrada Parlamenta Federacije BiH (foto: panoramio.com)

U Predstavničkom domu Federalnog parlamenta koji će zasjedati sutra u Sarajevu, među brojnim tačkama dnevnog reda je izvještaj radne grupe formirane na nivou države Bosne i Hercegovine koja je analizirala fenomen nazvan "dvije škole pod jednim krovom".

U srijedu o „dvije škole pod jednim krovom“

Pošto je dnevni red ovog zasjedanja veoma zahtjevan - između ostalog će biti otvorena rasprava o Razvojnoj banci Federacije - predsjedavajući Safet Softić ne isključuje mogućnost rada i dan kasnije, u srijedu. Prema njegovoj današnjoj izjavi Agenciji Fena, srijeda je vjerovatniji termin za raspravu o 'dvjema školama'.

Tu temu je inicirao poslanik Socijaldemokratske partije BiH Damir Mašić koji je nedavno konstatirao da je njegovoj inicijativi tek udovoljeno iako je izvještaj spomenute radne grupe upućen u proceduru i protokoliran u Federalnom parlamentu još jula prošle godine.

Fenomen "dvije škola pod jednim krovom" protivnici definišu kao nacionalnu podjelu, segregaciju učenika u školama u nekim područjima Federacije BiH.

Zagovornici ga, pak, pravdaju stavom da nema ništa neprirodnog u tome da roditelji žele za svoju djecu nastavu na maternjem jeziku pa tako u pojedinim sredinama dolazi do različitih nastavnih programa pod istim školskim krovom ali 'jezički podijeljenim'.

Državna radna grupa, o čijim će zapažanjima biti riječi, pošto je u svom izvještaju zaključila da je fenomen posljedica nedavnog rata u Bosni i Hercegovini, pozvala se na prava djece da ne smiju biti diskriminirana ni na koji način i preporučila kantonalnim nivoima vlasti, u čijoj je nadležnosti segment obrazovanja u Federaciji, da osiguraju svim školarcima mogućnost kvalitetnog obrazovanja "u integriranim multikulturalnim školama".

Federalna televizija na dnevnom redu

Osim ove diskutabilne teme, među brojnim tačkama najavljenog zasjedanja u Predstavničkom domu je izjašnjavanje o Statutu Radio-televizije Federacije BiH.

I o tome je rasprava pokrenuta mnogo ranije, ali se poslanici nisu izjasnili jer se Upravni odbor te medijske kuće nije bio odredio o primjedbama i inicijativama izrečenim tokom jedne prethodne parlamentarne sesije.

Jedna od glavnih poslaničkih sugestija je da RTVFBiH treba direktno da prenosi sjednice iz Federalnog parlamenta, prenosi Fena.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak