Podignuta optužnica za ratni zločin na području Prozora zbog mučenja civila

Radiosarajevo.ba
Podignuta optužnica za ratni zločin na području Prozora zbog mučenja civila
Iz Tužilaštva BiH su saopćili da je podignuta optužnica protiv Gorana Pavkovića, koji se tereti da je tokom 1993. godine nečovječno postupao i učestvovao u mučenju zarobljenika bošnjačke nacionalnosti na području Prozora.

Tužilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv bh. i hrvatskog državljanina Gorana Pavkovića (rođen 1975. godine u Prozoru). Naglašava se da se optuženi tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije RBiH i HVO na području Prozora-Rame, u svojstvu pripadnika HVO “Rama“ Prozor, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnog stanovništva za vrijeme oružanih sukoba.

On se tereti da je, kao saučesnik, učestvovao u mučenju i zlostavljanju grupe zatvorenih civila bošnjačke nacionalnosti, koji su zlostavljani tokom ispitivanja u prostorijama Vatrogasnog doma u Prozoru, tako što je nezakonito zatvorene civile tukao električnom palicom, rukama i nogama.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, zaključuju iz Tužilaštva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak