Podignuta optužnica protiv Zorana Adamovića za ratni zločin

Fena
Podignuta optužnica protiv Zorana Adamovića za ratni zločin
Tužilac Specijalnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Zorana (Ostoje) Adamovića, rođenog 1963. u Ključu, državljanina Republike Srbije, koji se tereti da je počinio krivčno djelo zločina protiv čovječnosti.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, za vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih formacija na stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Ključa i okoline, u svojstvu pripadnika VRS na području Ključa postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

U optužnici se navodi da je Adamović, zajedno sa drugim pripadnicima VRS-a, u ljeto 1992. godine učestvovao u ubistvu četiri civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Gornji Kamičak.

Adamović je sudjelovao i u prisilnom nestanku jednog civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Krasulje, kao i u nezakonitom privođenju, zlostavljanju i ranjavanju jedne osobe iz skupine civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Donji Kamičak.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak