Podignuta optužnica protiv Kerima Lučarevića

2
Anadolija
Podignuta optužnica protiv Kerima Lučarevića

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tereti Kerima Lučarevića (1958.) da je za vrijeme međunarodnog oružanog sukoba na području Sarajeva postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Optuženi Kerim Lučarević, rođen 1958. godine u Sarajevu, tereti se da je za vrijeme međunarodnog oružanog sukoba, između dijelova bivše JNA i Teritorijalne odbrane RBiH na području Sarajeva, u vremenskom periodu od 3. do polovine maja 1992. godine, u okviru svojih ovlaštenja, u svojstvu komandanta Vojne policije Republičkog štaba Teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

"Optuženi se tereti da 2. maja 1992. godine, nakon što je izvršen napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civilnih lica zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga Ujedinjenih nacija, u svojstvu komandanta Vojne policije, nije preduzeo nužne i razumne mjere da kazni izvršioce ubistava i ranjavanja vojnika i civila, spriječi fizičko i psihičko zlostavljanje zarobljenih pripadnika JNA, kao i da kazni izvršioce ovih djela", navodi Tužilaštvo BiH.

Svečana sjednica Skupštine KS: Priznanja za ambasadora Namooru, Pejakovića, Barlova, Hurem...

Ratni zločinac osuđen na tri mjeseca zatvora zbog napada na zatvorskog čuvara

Optužnica Tužilaštva BiH odnosi se i na događaje od 3. maja 1992. godine, koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, te zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni, zlostavljani i zatvoreni u prostorijama FIS-a, Štaba Teritorijalne odbrane RBiH u zgradi Predsjedništva RBiH i petom spratu Centralnog zatvora.

Optuženi se tereti da je počinio krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173., ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika iz člana 174., ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175., te protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja iz člana 177., a sve u vezi sa članom 180. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak