Podignuta optužnica protiv Jovana Tintora

Radiosarajevo.ba
Podignuta optužnica protiv Jovana Tintora
Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Jovana Tintora koji se tereti za kaznena djela zločina protiv čovječnosti počinjena u proljeće i ljeto 1992. godine na području Vogošće i okoline.

Jovan Tintor rođen je 1951. godine u Donjoj Jošanici, općina Vogošća i državljanin je BiH i R Srbije.

Optuženi se tereti da je, za vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS-a, policije i paravojnih formacija, na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, na području grada Sarajeva i općine Vogošća, kao predsjednik Kriznog štaba SDS-a u Vogošći, počinio teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava i kazneno djelo zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZBiH.

Optuženi se tereti za progone, nezakonito zatočenje, mučenje, premlaćivanje, tjeranje na prinudne radove i ubistva velikog broja žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, počinjena na više lokacija, kao i u logorima i objektima za zatočenje na području Vogošće i drugih mjesta.

Kao posljedica zločina navedenih u optužnici, gotovo cjelokupno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, do konca 1992. godine, bilo je prognano sa područja Vogošće i okoline.

Tužiteljstvo BiH navode optužbe će dokazivati pozivanjem više od 100 svjedoka optužbe i stručnih vještaka i prilaganjem velikog broja materijalnih dokaza.

Osumnjičeni se nalazi u pritvoru od 08. februara ove godine.

Optužnica je s dokaznim materijalom, proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak