Policija traži da se procesuiraju organizatori skupa Pravda za Davida

Radiosarajevo.ba
Policija traži da se procesuiraju organizatori skupa Pravda za Davida

Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka podnijeli su Osnovnom sudu u Banjoj Luci zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv osoba P.K, B.G. i A.G. koji su organizatori javnog skupa "Podrška Pravdi za Davida".

Iz MUP-a RS navode kako se organizatori javnog skupa nisu pridržavali obaveza propisanih Zakonom o javnom okupljanju Republike Srpske, te su nakon održavanja prijavljenog javnog skupa na Trgu Krajine, organizovali i vodili neprijavljen javni skup u pokretu.

"Organizatori javnog skupa su zajedno sa okupljenim građanima, zaustavljali i održali javni skup u blizini objekata koji se posebno obezbjeđuju, ispred objekta RTRS-a i stambene zgrade u kojoj živi Ž.K., na više lokacija izvršili potpunu blokadu i obustavu saobraćaja, a zatim na parking prostoru u Vidovdanskoj ulici onemogućili izvođenje predviđenog kulturno-zabavnog programa", ističu iz MUP-a.

"Također, organizator javnog skupa nije obezbjedio red i mir na javnom okupljanju, što je za posljedicu imalo činjenje prekršaja po Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, Zakonu o javnom redu i miru Republike Srpske i krivičnih djela propisanih Krivičnom Zakonikom Republike Srpske od strane učesnika javnog skupa.
Policijski službenici nastavljaju rad na utvrđivanju odgovornosti redarske službe zbog nepostupanja po Zakonu o javnom okupljanju Republike Srpske, kao i na identifikovanju i drugih lica koja su učestvovala u izvršenju prekršaja i krivičnih djela", stoji u saopćenju.

Prijava je podnesena protiv Pavla Kneževića, Bojane Gajanović i Ane Grubačić.

U međuvremenu raspisana je nova potjernica, a MUP RS potražuje i člana grupe Pravda za Davida, Vedrana Berića iz Bosanske Gradiške. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak