Počinje suđenje Mevlidu Jašareviću

Radiosarajevo.ba
Počinje suđenje Mevlidu Jašareviću

Početak glavnog pretresa u predmetu Mevlid Jašarević i drugi, zakazan je za danas (15. juna) na Sudu Bosne i Hercegovine.
Uz Mevlida Jašarevića, za terorizam u istom predmetu su optuženi Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić, a proces će se voditi pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH

Jašarević, koji je optužen kao izvršilac terorističkog akta – napad na Američku ambasadu u BiH 28. oktobra prošle godine – kao i Fojnica i Ahmetspahić, optuženi za pomaganje, prethodno su se izjasnili kako „nisu krivi“.

Pretres će se voditi pred raspravnim vijećem Suda BiH kojim predsjedava sudac Branko Perić.

Podsjećanja radi, Jašarević, 24-godišnji Srbijanac (Novi Pazar), napao je na Ambasadu SAD, ispalio više od stotinu metaka te ranio jednog policajca koji je čuvao objekat u Sarajevu. Jašarević je nakon drame, koja je trajala više od pola sata, iz snajpera upucan u nogu, te savladan.

Piše knjigu u zatvoru

Optužnicu protiv Jašarevića podiglo je i Ministarstvo pravosuđa Sjedinjenih američkih država koje ga tereti za pokušaj ubistva, napad smrtonosnim oružjem...

Iz Tužilaštva su ranije najavili kako će 39 svjedoka i vještaka dokazivati kako je optuženi trojac pripadao terorističkoj grupi organizovanoj unutar vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči kraj Brčkog.

Jašareviću, bude li proglašen krivim, slijedi (moguća) kazna od 20 godina zatvora, no njegov branilac Senad Dupovac je istakao kako će dokazivati da nije riječ o terorističkom aktu. Njegova teza zasnovat će se na video snimku napada na ambasadu „gdje se jasno vidi i čuje Jašarevićevo upozorenje prolaznicima da se sklone jer mogu biti povrijeđeni“.

Ovaj advokat je ranije potvrdio da Jašarević u zatvorskoj ćeliji piše knjigu. Dupovac ne zna da li će u ovoj knjizi optuženi terorista navoditi detalje napada na Ambasadu Amerike u BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak