Počinje ponovno suđenje Iliji Jurišiću

Radiosarajevo.ba
Počinje ponovno suđenje Iliji Jurišiću

Danas će u Beogradu pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda započeti  ponovno suđenje Iliji Jurišiću, optuženom za upotrebu nedozvoljenih sredstava borbe u maju 1992. godine, u predmetu poznatom kao Tuzlanska kolona.

Suđenje se ponavlja nakon što je u oktobru prošle godine Apelacioni sud u Beogradu ukinuo prvostepenu presudu kojom je Jurišić bio osuđen na 12 godina zatvora zbog navodne naredbe za napad na kolonu vojske JNA pri napuštanju Tuzle. Odlukom Apelacionog suda, Jurišić je pušten iz pritvora u Beogradu u kojem je proveo tri godine, od hapšenja na beogradskom aerodromu 11. maja 2007. godine.

Jurišić je odlučio da će se pojaviti u sudu na obnovljenom postupku, bez obzira na prethodno loše iskustvo i probleme sa zdravljem. Njegova odbrana tražit će od suda da se ne ispituju svjedoci koji su ranije dali iskaz, kako bi smanjili mogućnost da se suđenje ponovo pretvori u maraton.

Jurišića će umjesto dosadašnja dva, braniti jedan advokat, i to Đorđe Dozet. Ovoga puta Jurišić će se braniti sa slobode. Neće boraviti u Beogradu, već će na ročišta putovati iz Tuzle.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak