Počinje nova runda dijaloga o reformi pravosuđa u BiH

Radiosarajevo.ba
Počinje nova runda dijaloga o reformi pravosuđa u BiH

U Banjaluci će danas i sutra biti održana nova runda strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa između Bosne i Hercegovine i Evropske unije (EU), najavljeno je iz Ministarstva pravde BiH, javlja dopisnik Anadolu Agency.

Provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Maktouf i Damjanović protiv BiH" i jednakost građana pred zakonom u procesuiranju predmeta ratnih zločina, biće glavne teme o kojima će raspravljati pravni eksperti i predstavnici entitetskih i državnih pravosudnih institucija sa zvaničnicima EU.

Prva tačka dnevnog reda, navedeno je u saopštenju za javnost, biće prezentacija  najnovijih informacija o mjerama usvojenim za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu 'Maktouf i Damjanović protiv BiH' od 18. jula ove godine.

Delegacija EU očekuje  najnovije informacije od Suda BiH o ovom pitanju, nakon čega će biti diskutovano o budućoj sudskoj praksi u kontekstu usklađenosti sa odlukom Evropskog suda za ljudska prava. 

Prvog dana ove runde strukturalnog  dijaloga biće raspravljano i o do sada preduzetim mjerama na unapređenju usklađenosti i dosljednosti u primjeni materijalnog krivičnog prava u predmetima ratnih zločina. 

Delegacija EU, navode iz Ministarstva pravde BiH, zatražit će da predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH pruži najnovije informacije o procesu uspostavljanja zajedničkog vijeća najviših sudskih instanci po pitanju usklađenosti sudske prakse, kao i spisak mogućih prepreka za njegovo uspostavljanje sa prijedlogom za njihovo prevazilaženje u skladu sa ranijim preporukama Evropske komisije, kao i odgovarajućim preporukama Venecijanske komisije. 

U ovoj rudni dijaloga razmatrat će se  i Nacrt zakona o sudovima BiH i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o VSTV-u. 

"Ministarstvo pravde BiH predstaviće najnovije izmjene zakona koje predviđaju potpunu reformu VSTV-a, od načina izbora članova ovog organa do niza drugih izmjena kojima bi se poboljšao i unaprijedio rad ove institucije'', zaključeno je. 

Kada je riječ o Zakonu o sudovima BiH novim odredbama  predviđa  se uspostavljanje drugostepenog suda u odnosu na Sud BiH, koji  bi rješavao žalbe na presude koje donese Sud BiH.

Drugog dana učesnici strukturalnog dijaloga razmatrat će provođenje strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak