Počinje monitoring industrijskog zagađenja

Radiosarajevo.ba
Počinje monitoring industrijskog zagađenja


„Zajednička akcija za ozelenjavanje industrije“, naziv je projekta koji je danas u Sarajevu okupio predstavnike Ministarstva okoliša i turizma FBiH, Uprave za inspekcijske poslove FBiH i industrija koje imaju izdate okolinske dozvole na federalnom nivou i koje su predmet monitoringa.

Predstavnica Centra za okolišno održivi razvoj (COOR) Semra Fejzibegović otkrila je da je u kantonima izabrano po pet industrija na čijem primjeru će se vršiti monitoring ispunjavanja uslova iz okolinske dozvole; glavni cilj projekta, pored nadzora zagađenja, jeste uspostavljanje partnerstva između vladinog i nevladinog sektora.

Namjera je, između ostalog, da se utvrdi kakav je okolišni učinak industrija, da li imaju problema prilikom zadovoljenja uslova iz dozvole, tj. da li su postigli nešto u sprječavanju i kontroli zagađenja.

Monitorig vrši  "watchdog" grupa odabranih organizacija civilnog društva iz svih deset kantona FBiH, a na kraju projekta, krajem juna, bit će pripremljen izvještaj o monitoringu koji će biti predat nadležnim ministarstvima i  inspekciji.

Savjetnik federalne ministrice okoliša i turizma Josip Dolušić podsjetio je na obavezu privrednih subjekata, po Zakonu o zaštiti okoliša, da zahtijevaju izdavanje okolišne dozvole što je i uslov za njihov rad. On je dodao da je većina privrednih subjekata u BiH i u FBiH  ušla u tu proceduru.

Zaključno s 2011, FBiH je izdala 296 okolišnih dozvola na federalnom nivou, a kantoni nešto više od 1.200

Projekt implementira COOR na području FBiH, a finansira ga EU, sredstvima iz programa Pretpristupne pomoći (IPA 2008.) u iznosu od 80.353 eura. Projekt, u trajanju od 18 mjeseci, počeo je u decembru 2010, javila je novinska agencija Fena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak