Počinje inspekcijski nadzor kompjuterskih programa

Radiosarajevo.ba
Počinje inspekcijski nadzor kompjuterskih programa


Federalna uprava za inspekcijske poslove od ponedjeljka, 12. marta, kampanju pojačanog inspekcijskog nadzora nad zaštitom autorskih prava korištenja kompjuterskih programa.

Kazne zpravne subjekte koji koriste piratske programe mogu biti od 1.000 do 200 hiljada KM.

U saradnji s kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i nadležnim kantonalnim organima, Federalna uprava provest će  kampanju pojačanog inspekcijskog nadzora na području cijele FBiH nad zaštitom autorskih prava korištenja kompjuterskih programa.

Pojačan nadzor

Podršku u realizaciji navedenih aktivnosti inspekcijama će pružiti USAID u BiH i BSA (Business software alliance).

Inspektorima bit će omogućeno korištenje USB – stickova na kojima će biti specijalizirane aplikacije uz pomoć kojih će se moći utvrditi da li se na računaru nalazi instaliran nelegalan kompjuterski program. 

U toku vršenja pojačanog nadzora, predmetom kontrole bit će obuhvaćeni svi privredni subjekti u Federaciji BiH koji se bave prometovanjem i korištenjem kompjuterskih programa. 

Kako je javila novinska agencija Fena, upućen je poziv svim privrednim subjektima u FBiH da u okviru svog poslovanja preispitaju segment korištenja kompjuterskih programa i usklade ga sa Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima u BiH.

Kome prijaviti ilegalni softver?

Građanima i svim pravnim i fizičkim osobama u FBiH skreće se pažnja da ukoliko sumnjaju u legalnost instaliranih kompjuterskih programa na svojoj računarskoj opremi mogu besplatno izvršiti provjeru validnosti licenci računarskih programa na punktovima za podršku na području cijele Federacije BiH.

Sve detaljne informacije mogu se naći na web stranici  www.licenciranje.ba ili na dežurni telefon za prijave 033 22 66 44 , saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak