Počinje dvodnevna sjednica PIC-a u BiH

Radiosarajevo.ba
Počinje dvodnevna sjednica PIC-a u BiH

Ilustracija: NoNaMo

U Sarajevu danas počinje dvodnevna sjednica Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini.

Premijer RS-a Milorad Dodik smatra da sjednica neće donijeti ništa novo i ponovio da unutrašnji politički dijalog i dogovor u BiH nemaju alternativu. Dodik je rekao da očekivanja bošnjačkih političara da će neko nametnuti određena rješenja sa strane nisu dobra.

Vezano: Sjednica PIC-a ne donosi ništa novo

Ako je Tihićev u Silajdžićev pristup sumnja u u budućnost prudskog procesa, onda to znači da oni očekuju da neko sa strane nametne određene stvari. Međutim, to nije dobro ni za prudski proces ni za BiH, koju oni, navodno, toliko vole, rekao je Dodik.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović smatra da na predstojećem sastanku PIC-a u Sarajevu neće biti, kako je rekao, novih momenata. Gospodin Dodik i ja pokušavamo da napravimo novi ton oko Pruda jer mislimo da to treba biti osnova svih naših budućih razgovora. Vidjet ćemo koliko ćemo naći kolega koji su zainteresovani za to, ali mislim da će ih biti dovoljno, rekao je Čović.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić rekao je da od sjednice PIC-a ne očekuje ništa posebno i dodao da ne vjeruje da će PIC biti zadovoljan stanjem u BiH. U odnosu na prošlu sjednicu, stanje je nešto i gore nego što je bilo. Hoće li PIC usvojiti neke zaključke kojima će tražiti da nešto urade domaći političari ili će to zatražiti preko visokog predstavnika, ostaje da se vidi, rekao je Tihić.

On je ponovio da politički lideri BiH moraju razgovarati kako bi došli do određenih rješenja i dodao da dijalog ne smije biti prekinut bez obzira na sve političke razlike koje, kako je naveo, postoje između njega i Dodika, pa čak i Čovića ili nekog drugog političara u BiH.

Vezano: Inzko: Nema govora o odlasku OHR-a

rtvfbih/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak