Počeo izbor kandidata za novog reisa

Radiosarajevo.ba
Počeo izbor kandidata za novog reisa

Proces izbora kanidata za budućeg reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH je u toku, potvrdio je predsjednik Sabora Islamske zajednice Safet Softić
Radiosarajevo.ba podsjeća da je aktuelni reisu-l-ulema Mustafa efendija Cerić na ovoj funkciji (zvanično) od 1999. godine – inače je na poziciji naibu reisa (zamjenik) izabran 1993.

Neke izborne jedinice su za iduću sedmicu zakazale svoje sjednice, a tačan broj i imena kandidata bit će poznati krajem ovog mjeseca. To je na neki način prvi krug izbora.

Nakon toga, sredinom avgusta, Sabor će o budućem nosiocu titule reisu-l-uleme odlučiti između tri kandidata, što je istovremeno i minimum i maksimum kandidata između kojih se bira budući reisu-l-ulema. 

Na pitanje kako to da je mufija iz Slovenije Nedžad Grabus već odbio kandidaturu ako ne postoji zvaničan prijedlog, Softić je pojasnio da su postojale informacije po kojima bi on mogao biti jedan od predloženih kandidata, objavila je novinska agencija Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak