Počeo dvosatni štrajk upozorenja službenika u FBiH

Radiosarajevo.ba
Počeo dvosatni štrajk upozorenja službenika u FBiH

Oko 4.000 državnih službenika i namještenika FBiH počelo je danas štrajk upozorenja koji će trajati sedam dana ukoliko ranije ne dođe do dogovora sa Vladom, potvrdio je za portal Radiosarajevo.ba Vjekoslav Tomas, predsjednik Federalnog koordinacionog odbora Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u FBiH. Službenici u FBiH protestuju zbog smanjenja plate za ovu godinu u iznosu od 4,5 posto.

Kako nam je kazao Tomas, uposlenici Vlade, Parlamenta, ministarstava, javnih ustanova, agencija, zavoda i službi u Federaciji BiH će u ovoj sedmici svaki dan, od 10.00 do 12.00 sati, na dva sata prekidati svoj rad, ali će ostati u kancelarijama. Ranije preuzeti i neophodni poslovi obavljat će se i dalje.

Također, Tomas nam je otkrio da, prema nezvaničnim informacijama, pregovori Sindikata i Vlade na kojima se očekuje dogovor dvaju strana bi se trebali održati sutra. Ukoliko pregovori ne uspiju, štrajk upozorenja prerast će u generalni.

Podsjećamo da je ove mjere Vlada donijela kako bi nastavila pregovore o stand by aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Pored navedenog, jučer su mediji podsjetili kako su plate u javnom sektoru u Bosni i Hercegovini za 40 posto veće od prosjeka u zemlji, što su podaci Agencije za statistiku iz jula prošle godine. U Srbiji isti postotak iznosi 22 posto, u Makedoniji 20 posto, u Hrvatskoj i Sloveniji 16, a u Crnoj Gori četiri posto.

Objavljeno je i kako uposleni u javnoj upravi i odbrani naše zemlje u prosjeku zarađuju skoro 1.800 maraka. Prosječna radnička plata u zemlji iznosi nešto više od 800 maraka.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak