Počelo suđenje uredniku i novinaru tabloida Bum

Radiosarajevo.ba
Počelo suđenje uredniku i novinaru tabloida Bum

Čitanjem optužnice i uvodnom riječi Tužilaštva BiH počelo je suđenje Krunislavu Malenici i Esetu Muračeviću, optuženima za otkrivanje identiteta zaštićene svjedokinje kojoj su odlukom Suda BiH odobrene mjere zaštite.

Tužilaštvo je u uvodnoj riječi istaklo da će dokazati krivicu Malenice i Muračevića zbog otkrivanja identiteta zaštićene svjedokinje u članku objavljenom 2009. godine, dok je njihova Odbrana naglasila da su u toku pregovori o priznanju krivice.

Hasija Mašović, sutkinja Suda BiH, kazala je kako će Sud BiH dati rok od deset dana kako bi se Tužilaštvo BiH i Odbrana dogovorili o sklapanju sporazuma o priznanju krvice.

“Ukoliko u roku od deset dana ne bude sklopljen sporazum, Sud će odrediti početak glavnog pretresa na kojem će biti saslušan prvi svjedok Tužilaštva BiH”, kazala je sutkinja Mašović, javlja Justice report.

Državno tužilaštvo smatra da su optuženi, osim imena i prezimena zaštićene svjedokinje, objavili i pet fotografija i dijelove njenog iskaza.

U optužnici se navodi da su Malenica, odgovorni urednik magazina Bum, i Muračević, novinar tog magazina, dva puta otkrili podatke o svjedokinji, iako im je u momentu objavljivanja članka bilo poznato da predstavnici drugih medija i sredstava informisanja nisu do tada otkrili njen identitet.

Prema Krivičnom zakonu (KZ) BiH, za otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka predviđena je kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do tri godine, dok se za “neovlašteno objavljivanje, posredovanje u objavljivanju, omogućivanje objavljivanja ili činjenja dostupnim” zaštićenih podataka predviđa kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak