Počele konsultacije oko izbora 'državnog premijera'

Radiosarajevo.ba
Počele konsultacije oko izbora 'državnog premijera'


Danas se u Predsjedništvu BiH održavaju konsultacije članova Predsjedništva sa liderima parlamentarnih stranaka na državnom nivou oko izbora mandatara, odnosno predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Stranačko bodovanje

U složenoj političko-stranačkoj križaljci, na kraju je ipak postalo jasno da će mjesto državnog premijera najvjerovatnije pripasti Hrvatu iz HDZ-a ili iz HDZ-a 1990.

Sporenja će se nastaviti oko ministra vanjskih poslova, jer na to mjesto lično pretendira Zlatko Lagumdžija, a Milorad Dodik uporno tvrdi da ono pripada Srbima.

Predsjedništvo BiH boduje kandidate koje predlože stranke, a onda kandidata sa najviše bodova treba podržati Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Radončić: Podržat ću svaki dogovor

Rekao sam članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine da s osam mjeseci zakašnjenja pokušavaju praviti kuću naopako“, kazao je nakon izlaska s konsultacija sa članovima Predsjedništva BiH predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić.

„Nisam predlagao nikakva imena i podržat ću svaku koaliciju koja apsolutno zastupa interese sva tri naroda. Princip rotacije datira od 1945. i nema razloga da se mijenja“, dodao je Radončić.

Po izlasku s konsultacija o mandataru Vijeća ministara BiH Radončić je novinarima izjavio da će podržati i mandatara iz SDPBiH ukoliko uspiju da se dogovore s hrvatskim blokom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak