Počasni Sarajlija napao Angelu Merkel zbog BiH

Radiosarajevo.ba
Počasni Sarajlija napao Angelu Merkel zbog BiH

"Angela Merkel mora više učiniti za Bosnu i Hercegovinu", naslov je komentara njemačkog političara iz redova CDU-a Stefana Schwarza, kojeg na svojim web stranicama prenosi njemački list Tagesspiegel.
Schwarz je od 1990. do 1994. bio zastupnik u Bundestagu, a i počasni je građanin Sarajeva

On u komentaru, kojeg je prenio i Deutsche Welle, naveo da Angelu Merkel lično poznaje još od vremena kad je postojao DDR. Schwarz je podsjetio na njene hvalospjeve Zoranu Đinđiću, koji se, navodi se u komentaru, "kasnije pokazao hrabrim političarom, ali ipak usko povezanim sa srpskim nacionalizmom“.

Teško je ne biti bijesan

Istaknutim zastupnicima BiH nikad nije iskazala slično poštovanje. Kako bismo jasno kazali o čemu je ovdje riječ: bio je to najveći rat u Evropi od Drugog svjetskog rata, s više od 100.000 mrtvih u jednoj maloj zemlji; u Njemačkoj bi to u odnosu na veličinu značilo više od dva miliona mrtvih u samo tri i pol godine", komentira Schwarz.

On navodi i kako je danas teško suzdržati se od ljutnje, čak bijesa zbog nedostatka ozbiljnosti, koja karakterizira i njemačku politiku prema Bosni i Hercegovini.

Ovaj političar ujedno podsjeća na svoj govor u Bundestagu 10. decembra 1992, na Međunarodni dan ljudskih prava, kada je zastupnicima nastojao predočiti grozote koje su se u tom trenutku događale u ratnoj BiH, kako bi se, kako ističe, okončalo zatvaranje očiju zapadnih političara.

"Žrtvama je prekasno stigla pomoć. Zatim je njihova zemlja podijeljena u 'kompromisu', koji je napravljen s ratnim zločincima. Napadačima su dodijeljeni teritoriji koje su osvojili masovnim ubojstvima - pa tako i Srebrenica. U Daytonskom sporazumu je, uz sudjelovanje i njemačkih diplomata, uz kompromis s Miloševićem, Karadžićem i Mladićem, Bosancima i Hercegovcima amputirana i oštećena država.

Tolerancija, koja se 500 godina gradila, uništena je za svega nekoliko sedmica u Daytonu, nakon zaustavljanja rata. Formalno je BiH zadržana u svojim granicama. Unutra je međutim došlo do separacije i selekcije. Prvi put od vremena nacista su Židovima i Romima oduzeta temeljna prava, na primjer pravo da se kandidiraju na izborima", podsjeća u svome komentaru Stefan Schwarz.


'A željeli smo samo mir' (Arhiv, Radiosarajevo.ba)

Ovaj političar se osvrće na pismo njemačkog ministra vanjskih poslova Guide Westerwellea, objavljeno za Uskrs, u kojem se BiH daje perspektiva za kandidatski status za članstvo u EU. Schwarz, prenosi DW, ironično upućuje na Westerwelleovu rečenicu da BiH konačno mora promijeniti Ustav:

To tako ne ide

"To međutim sada ne ide: prvo cijelu jednu zemlju izložiti ratnim zločinima, prekasno vojno intervenirati, nametnuti Ustav po strogo etničkim osnovama i naposlijetku blokiranu zemlju pozvati da se digne protiv prevlasti nacionalista?!

Razlog što smo zakazali nakon što smo već jednom zakazali je nedostatak empatije. Bosna i Hercegovina 20 godina nakon početka strahota ima fundamentalno pravo na više angažmana. Fitilj, koji još uvijek tinja ispod površine, mora se staviti na politički dnevni red. Diplomacija je već dovoljno dugo zakazivala u BiH.“

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak