‘Poboljšati prilike za osobe s invaliditetom (OSI) na tržištu rada’

Radiosarajevo.ba
‘Poboljšati prilike za osobe s invaliditetom (OSI) na tržištu rada’

Povodom izdavanja publikacije „MI SMO TU“ – Analiza trenutnog stanja svih osoba s invaliditetom i mogućnosti njihovog zapošljavanja i samozapošljavanja u Bosni i Hercegovini, Fondacija za socijalno uključivanje u BiH u Sarajevu je organizirala okrugli stol na kojem su prisustvovali predstavnici relevantnih ministarstava, organizacija civilnog društva, institucija i akademske zajednice, gdje se razmatralo o problemima osoba s invaliditetom u pogledu zapošljavanja i samozapošljavanja, javlja portal Manjine.ba.

Skupu su, osim autora publikacije, prisustvovali NJ. Eksc. dr. André Schaller, ambasador Švicarske Konfederacije u BiH, predstavnici IBHI-ja, Udruženja slijepih KS-a, Direkcije za ekonomsko planiranje, Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, JU Kantonalnog centra za socijalni rad, Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom FBiH i RS-a, Delegacije Evropske unije u BiH, te mnogobrojna udruženja osoba s invaliditetom iz FBiH.

Zaključci doneseni na ovom okruglom stolu:

- Socijalna davanja treba definirati na način da se odvoje davanja neophodna za egzistenciju od davanja za funkcioniranje osoba s invaliditetom
Univerzalni dizajn koji omogućuje pristup osoba s invaliditetom svim ključnim objektima je nužan jer olakšava poslodavcima razumno prilagođavanje.

- Raditi na podizanju svijesti javnosti o problemima osoba s invaliditetom
Zagovarati sistem zaštite OSI u kojem profesionalnoj rehabilitaciji prethodi bazna rehabilitacija

- Osposobiti organizacije OSI da uđu u partnerstvo s drugim nevladinim organizacijama i time stvore mrežu podrške i izvan kruga OSI

- Zagovarati više senzibiliteta poslodavaca i radnih kolega

- Stanje OSI posmatrati u općem okruženju siromaštva, gladnih i osiromašenih ljudi

- Rad na terenu treba ojačati i animirati organizacije OSI

- Uspostaviti balans između tržišta rada i obrazovanja i osposobljavanja OSI

- Nastaviti upoznavanje OSI s njihovim pravima

Skup je bio izuzetno dobro posjećen, a naredni je zakazan u Banjoj Luci, 18. februara 2014.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak