Plin najvjerovatnije poskupljuje

Radiosarajevo.ba
Plin najvjerovatnije poskupljuje

Na sutrašnjoj sjednici Vlada FBiH bi trebala usvojiti prijedlog BH gasa za povećanje veleprodajne cijene ovog energenta za 13,89 odsto od 1. novembra. Ovo je najavljeno nakon prethodno održane 22. sjednice Vlade FBiH 

Koliku cijenu gasa će od 1. novembra plaćati krajnji potrošači, kako Sarajevogasa tako i Toplana, još je neizvjesno, jer Vlada FBiH, prema riječima Milorada Bahilja, federalnog ministra trgovine, donosi odluku samo o cijeni BH gasa. Jedino što je izvjesno jeste da će ruski Gazprom zaustaviti isporuku ovog energenta, ukoliko BH gas bude pravio nove dugove.

U periodu između posljednje sjednice i sjednice koja bi trebala dati konačan stav o poskupljenju gasa u federaciji BiH održan je zajednički sastanak predstavnika Federalne i Vlade Kantona Sarajevo, 'BH-gasa', 'Sarajevogasa' i sarajevskih 'Toplana'. Cilj ovog sastanka bio je analiziranje svih dugovanja, kako međusobnih, tako i onih  prema 'BH-gasu', kao i mogućnosti njihovog izmirenja, ali se do željenih rezultata nije došlo.

"Mi moramo dići cijenu gasa na 820 KM ili za 13,89 odsto, jer po tolikoj cijeni BH gas kupuje ovaj energent iz Rusije i to je neminovno. Ako damo iole manju cijenu, manji procenat, pravimo novi dug BH gasa Rusima", kaže Bahilj za Oslobođenje.

On podsjeća da KJKP Toplane trenutno duguju Sarajevogasu, kao distributeru, oko 51 milion KM za period od 2002. godine, te da Sarajevogas duguje BH gasu 17,5 miliona KM. Prema Bahiljevim riječima, u prvom kvartalu 2012. godine BH gas treba platiti Rusima više od 100 miliona za isporučeni gas. Kaže i da krajnji potrošači usluga KJKP Toplane plaćaju te usluge po nižim cijenama od onih po kojima Toplane gas plaćaju Sarajevogasu.

"Kanton Sarajevo mora donijeti odluku po kojoj će podijeliti dugovanja na naplativa i uslovno nenaplativa dugovanja. Za stvarnu socijalnu kategoriju neka troškove snosi Kanton Sarajevo iz svog budžeta, a naplativa dugovanja se, kad se hoće, mogu veoma lako naplatiti", smatra ministar Bahilj te dodaje kako se direktor Toplana složio s njegovim prijedlogom.

"Lopta se mora prebaciti na Kanton Sarajevo. Mora se krenuti s izmirenjem dugovanja od dna. Cijena gasa nije utjecala na promjenu cijene grijanja u posljednje četiri godine prema krajnjim potrošačima Toplana, ali jeste prema direktnim potrošačima gasa. Ako se ništa tu ne promijeni, idemo u daljnju dubiozu i imaćemo situaciju da će ubuduće Sarajevogas po većoj cijeni da fakturiše gas Toplanama, a Toplane će i dalje po staroj cijeni naplaćivati svoje usluge", kaže Bahilj za Oslobođenje.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak