Plenković pohvalio Vijeće ministara: "Hrvatska očekuje da BiH provede reforme Izbornog zakona"

7
L. M.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković obratio se nakon zajedničke sjednice Vlade Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Osvrnuo se na teme o kojima je raspravljano na sjednici. Pohvalio je dosadašnji rad Vijeća ministara te istakao podršku Bosni i Hercegovini na putu ka euroatlantskim integracijama.

"Želim čestitati Vijeću ministara gdje su pokazali snažan i predan rad što itekako ohrabruje i čini BiH agilnim kandidatom za članstvo u Europskoj uniji", kazao je predsjednik hrvatske vlade.

Smajić: Ostvaren cilj Čovića i Dodika, Vukoja će postati novi sudija Ustavnog suda BiH

Podsjetio je da je Hrvatska podržala BiH na putu ka dobijanju kandidatskog statusa. Zatim se osvrnuo na tačke dnevnog reda.

"Strukturirali smo našu raspravu u nekoliko cjelina, prva je pristupanje BiH Europskoj uniji, vanjskopolitička saradnja. Potom smo razgovarali o Trgovskoj gori, zatim o infrastrukturnim projektima, upravljanju granicama, obrazovanju, odbrani i finansijama", rekao je Plenković.

Mišljenja je da je saradnja razgranata i u područjima kulture, medija, turizma.

"BiH i Hrvatska su dostigle razmjenu od četiri milijarde eura u prošloj godini što je za 50 posto više u odnosu na godinu prije", istakao je.

Obratili se Plenković i Krišto: "Zajednička sjednica koncipirana je u tri segmenta"

Kazao je kako je razgovarano i o izgradnji plinovoda Južna interkonekcija koji prolazi i kroz BiH.

"Od posebnog interesa je i projekat južne plinske interkonekcije. Želimo investirati u plinovode, na taj način bismo pomogli plinifikaciju tog dijela BiH.

Dotakli smo se i pitanja aerodroma u Trebinju, pitanja koja se tiču imovinsko-pravnih odnosa. Nema teme koje se nismo dotakli", zaključio je Plenković uz napomenu da je razgovarano o svim otvorenim pitanjima između dvije države.

Plenković je odgovarao i na pitanja novinara. Kazao je da će Hrvatska svoje iskustvo u pristupu EU, nastojati prenijeti i na BiH.

"Sva iskustva Hrvatska planira prenijeti na BiH, uz očekivanje da će BiH ispuniti ustavne reforme i izmjene Izbornog zakona", kazao je Plenković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak