Platformaši s Komšićem: Hitno usvojiti budžet

Radiosarajevo.ba
Platformaši s Komšićem: Hitno usvojiti budžet
U sjedištu Vlade Federacije BiH, u ponedjeljak je održan sastanak predsjednika stranaka koje čine većinu u Parlamentu Federacije BiH, člana Predsjedništva BiH Željka Komšića te čelnika Federacije BiH.
 
Sastanak je održan iza zatvorenih vrata, a učesnici sastanka nisu željeli novinarima otkriti o čemu je bilo govora te su se držali ranijeg dogovora da će javnosti uputiti saopćenje u kojem će pojasniti detalje i razlog sastanka.
 
Ipak, na uporno insistiranje novinara, izjavu je dao predsjednik Narodne stranke radom za boljitak Mladen Ivanković Lijanović te istakao da je tema sastanka bilo dalje funkcioniranje zakonodavne i izvršne vlasti Federacije BiH.
 
"Poznato je proračun još nije usvojen, a za deset dana, ukoliko ništa ne poduzmemo, slijedi kolaps. Odlučili smo da će Vlada Federacije BiH na sjednici koja je zakazana sutra, najvjerovatnije proslijediti Parlamentu Federacije BiH Nacrt proračuna koji je imala prošla Vlada", rekao je Ivanković.
 
Dodao je da će naredni vikendi biti radni za Parlament i Vladu te da se nada da će proračun biti usvojen u predviđenom roku da ne bi došlo do blokade.
 
Ivanković smatra da će se do rješenja za vlast na državnom nivou doći jednostavno "matematičkim zbirom" jer su sada formirane vlasti u oba entiteta.
 
Upitan da prokomentira izjave Centralne izborne komisije BiH u kojima navode da je Dom naroda Parlamenta Federacije BiH nelegalan, Ivanković je istakao "da CIKBiH nije institucija koja o tome odlučuje".
 
"Oni su svoj posao trebali davno završiti, a upravo su oni bili jedni od kočničara zbog kojih smo dovedeni u ovu situaciju", rekao je Ivanković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak