Platformaši otkazuju spornu sjednicu Doma naroda

Radiosarajevo.ba
Platformaši otkazuju spornu sjednicu Doma naroda

Platformaši ipak odgađaju nepotpunu konstituirajuću sjednicu Doma naroda Federacije BiH, koja je bila zakazana za četvrtak, a koja je mogla izazvati još veću političku krizu.
 
Ipak, SDA, SDP, HSP i Radom za boljitak, HDZ-u BiH i HDZ-u 1990 daju novi rok od sedam dana da izaberu delegate u Dom naroda iz kantona u kojima imaju skupštinsku većinu, a to su kantoni sa hrvatskom većinom.
 
U zajedničkom saopštenju ove četiri stranke ističu da uvažavaju stavove Jamesa Steinberga, zamjenika Hillary Clinton, i Miroslava Lajčaka, Izvršnog direktora za Evropu i centralnu Aziju pri zajedničkoj Službi spoljnih poslova EU.
 
„I u ovom slučaju iskazujemo političku zrelost i strpljenje, te predlažemo odgađanje sjednice Doma naroda za sedam dana. To je rok u kojem očekujemo da se izvrši izbor delegata u preostalim kantonima i kompletira Dom naroda. Nakon isteka tog roka stranke potpisnice Platforme neće više tolerisati ugrožavanje Ustavnog poretka i nastavit će konstituisanje vlasti u Federaciji BiH. Potpisnice Platforme su potpuno opredjeljene da se prvi korak konstituisanja vlasti okonča 09. marta izborom rukovodstva Zastupničkog doma Parlamenta FBiH“, stoji u saopštenju stranaka Platforme.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak