Platformaši najavili izbor rukovodstva Parlamenta FBiH

Radiosarajevo.ba
Platformaši najavili izbor rukovodstva Parlamenta FBiH


Danas se u Sarajevu održava nastavak konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Sjednica je počela u decembru, još prošle godine, što svjedoči o dubini krize u formiranju vlasti u Federaciji, ali i na nivou države.

Stranke okupljene oko SDP-ove Platforme najavile su da će danas izabrati rukovodstvo ovog doma Parlamenta. Dosadašnji predsjedavajući Safet Softić (SDA) kazao je za Fenu da je do sada stigla samo jedna zvanična kandidatura za novog predsjedavajućeg ovog doma.

Stranka demokratske akcije je kandidirala predsjedavajućeg i to je Denis Zvizdić, Bošnjak po nacionalnosti.

Što se tiče kandidata za dvoje dopredsjedavajućih, neslužbena saznanja su da bi jedan od njih mogao biti Svetozar Pudarić iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Srbin po nacionalnosti, dok je još neizvjesno pitanje kandidiranja drugog dopredsjedavajućeg, Hrvata, rekao je Feni Softić.

I ova sjednica kao i ona odgođena Doma naroda izaziva nova sporenja među strankama, naročito na liniji platformaši – HDZ-ovi. Također, zbunjujuće je da SDP pokušava formirati rukovodstvo ovog doma, iako se još uvijek ne zna hoće li oba HDZ-a učestvovati u vlasti.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić, komentirao ke najavu održavanja sjednice Zastupničkog doma koja je najavljena za danas.

“Smatramo da sjednica Zastupničkog doma, ako nije dogovoren dnevni red između svih partnera te je sazvana bez kolegija, ne bi trebala ni o čemu odlučivati, a posebice ne o izboru vodstva Doma. Smatramo da vodstvo Doma ili domova može biti birano samo onda kada se postigne dogovor oko uspostave izvršne vlasti na svim razinama”, poručio je Ljubić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak