Platformaši će tražiti intervenciju OHR-a?

Radiosarajevo.ba
Platformaši će tražiti intervenciju OHR-a?

Ukoliko u narednih sedam dana ne bude postignut kompromis između parlamentarnih stranaka u vezi sa predsjedavajućim Vijeća ministara, SDA, SDP, NSRB i HSP će se pismeno obratiti visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku kako bi se OHR uključio u rješavanje ovog pitanja, prenosi Srna.

Zamjenik predsjednika SDA Asim Sarajlić za 'Oslobođenje' je rekao: "Ako se desi da izostane dogovor, a kandidat platforme Slavo Kukić u drugom krugu glasanja bude osporen, ni mi nećemo podržati Borjanu Krišto, niti bilo koga drugog za predsjedavajućeg Vijeće ministara".

On smatra da je u slučaju insistiranja dva HDZ-a i SNSD-a da kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara bude isključivo Borjana Krišto logično rješenje da OHR postupi kao u slučaju Vlade Federacije BiH.

S druge strane,  zamjenik predsjedavajućeg Kluba poslanika SNSD-a u parlamentu BiH Lazar Prodanović izjavio je da stavovi stranaka iz Republike Srpske kada je u pitanju Kukićevo potvrđivanje neće biti promijenjene i da je ulazak u proceduru predlaganja i imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara bez formirane parlamentarne većine čista utopija.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je za 'Politiku' da se međunarodna zajednica neće uplitati u formiranje vlasti u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak