Platforma nikad nije bila jača

Radiosarajevo.ba
Platforma nikad nije bila jača


Politička platforma na federalnom nivou, u sastavu SDP, SDA, HSP i Narodna stranka radom za boljitak, nikad nije bila jača. Rekonstrukcija Vlade Federacije BiH, koju su formirali u prošloj godini, zasad se neće desiti, a i ako se desi u budućnosti odvijat će se unutar aktuelne platforme.

Ovo su zaključci današnjeg sastanka između čelnika gore navedenih stranaka, Sulejmana Tihića (SDA) koji je bio i domaćin sastanka, Zlatka Lagumdžije (SDP), Mladena Ivankovića Lijanovića (NSRzB) i Zvonke Jurišića (HSP), koji je održan u Sarajevu.

Opovrgavajući napise kako je sastanak sazvan zbog kraha Platforme (na konto Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima), Lagumdžija je naglasio kako je susret sazvan još prije desetak dana, s osnovnim ciljem inventurisanja onog što je u Federalnoj vladi urađeno u toku prošle godine. Stranački čelnici razgovarali su i o planu aktivnosti za ovu godinu, a saglasili su se i da Vlada FBiH radi dobro svoj posao.

Civilna kontrola

„Vlada FBiH, kao i svaka druga na svijetu, treba da se rekonstruiše samo ako ne bude dobro radila“, rekao je Lagumdžija.

Komentirajući kamen spoticanja, tj. gore navedeni zakon o unutrašnjim poslovima, prvi čovjek partije Socijaldemokrata u BiH podsjetio je javnost da se ima vremena o svemu razgovarati. Tek je Nacrt prihvaćen, ostala su još dva parlamentarna čitanja i javna rasprava na kojoj će SDA i SDP sučeliti argumente.

Ono što je Lagumdžija precizirao jeste da su sve četiri strane jednake u stavu da sektor treba restruktuirati: redefenirati izbor rukovodioca, ali uvesti jasnu civilnu kontrolu. Odgovarajući na pitanje šta ako su stranačke razlike ipak suviše nepremostive, Lagumdžija je rekao:

„Nepremostive nisu, a i da jesu – pa šta. Ili će biti kako oni kažu, ili će biti kako mi kažemo. Kako god, mi ćemo poštovati demokratski proces odlučivanja“.

NSRzB je, prema riječima njihovog predsjednika Ivanović Lijanovića, na fonu toga da i Ministarstvo unutrašnjih poslova i Federalna uprava policije odgovaraju parlamentu.

Zavisni odbor

Iako je HSP, kazao je čelnik ove stranke Jurišić, podržao Nacrt ne znači da bi ga u ovoj formi podržao u Parlamentu. Na ovaj način su i oni otvorili priču „da neko nekome mora odgovarati“. I HSP, dodao je on, je za varijantu komplikovanijeg razrješenja direktora policije, sa uključenjem Parlamenta.

Pored navedenog, tri lidera su novinarima otkrili i da će u narednih desetak dana Vlada FBiH pripremiti prioritete za ovu godinu, a da ih oni, unutar platforme, vide u domenu ekonomskih i socijalnih reformi.

Inače, lider SDA Sulejman Tihić odbio je (zbog ranije preuzetih obaveza, obaviješteni smo) dati izjavu za novinare.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak