Pirić: Vanredni izbori ne postoje u Izbornom zakonu BiH

Radiosarajevo.ba
Pirić: Vanredni izbori ne postoje u Izbornom zakonu BiH

Izbornim zakonom BiH nije regulirano pitanje vanrednih izbora. Naime, kako piše Fena, prema tom zakonu, Centralna izborna komisija BiH raspisuje izbore u BiH na svim nivoima vlasti. 

S obzirom na to da se u javnosti spekulira o raspisivanju prijevremenih izbora, Maksida Pirić, glasnogovornica CIK-a BiH, pojasnila je da Izborni zakon BiH ne poznaje institut, pojam, vanrednih izbora. 

"To pitanje uopće nije regulirano zakonom. U ovom trenutku, bez izmjene zakonskih okvira nije ni moguće provesti vanredne izbore", kazala je Pirić u izjavi za Fenu.

Podsjetila je da se redovni izbori raspisuju u maju ove godine, a ukoliko bi se i raspustio neki organ vlasti u skladu sa zakonom, te raspisali prijevremeni izbori, došlo bi do određenih poklapanja. 

"U ovom trenutku ne postoji inicijativa za prijevremene izbore, postoji inicijativa za vanredne, ali potrebno je izmijeniti zakonski okvir", kazala je Pirić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak