PIC: Nema odluke o zatvaranju OHR-a

Radiosarajevo.ba
PIC: Nema odluke o zatvaranju OHR-a

Visoki predstavnik za BiH i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko izjavio je danas u Sarajevu da Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) nije donio odluku o zatvaranju OHR-a, jer bh. vlasti nisu ispunile svih pet ciljeva i dva uvjeta za tranziciju ove institucije u Ured specijalnog predstavnika EU.

On je kazao da su politički direktori Upravnog odbora PIC-a na dvodnevnom zasjedanju ocijenili kako je rješavanje pitanja državne i vojne imovine prioritet, zbog čega su domaće političare pozvali na postizanje dogovora.

Iako su pozdravili činjenicu da je Vijeće ministara BiH formiralo radnu grupu za popis državne imovine, Upravni odbor PIC-a je ustvrdio da su članovi iz RS onemogućili postizanje konstruktivnih pomaka.

Inzko je naveo i kako u oblasti vojne imovine svoj dio posla u potpunosti nisu uradili Predsjedništvo BiH i Ministarstvo odbrane BiH, te da je na planu nepokretne imovine situacija još manje zadovoljavajuća.

-Zbog svega ovoga PIC nije mogao razmatrati mogućnost zatvaranja OHR-a, kazao je Inzko na pres-konferenciji, dodajući kako za PIC zatvaranje OHR-a nije upitno, ukoliko ispunjavanje uvjeta za to ide u pravom smijeru.

On je ocijenio kako sve ukazuje na to da političari iz oba entiteta nisu zainteresirani da urade ono što je nužno za tranziciju OHR-a u ured specijalnog predstavnika EU.

PIC je, kako je istaknuo, pozvao političare na dijalog i kompromis u ispunjavanju evropskih prioriteta, kako bi BiH mogla ostvariti napredak na putu prema EU i NATO-u.

Inzko navodi kako se taj proces dijaloga može voditi u okviru institucija ili između političkih lidera ili kao kombinacija toga, jer je prihvatljivije sve nego trenutna stagnacija.

Govoreći o prudskom procesu, Inzko je kazao kako to treba biti "bh. proces" koji treba proširiti sa šest ili više stranaka, te uključiti i civilni sektor.

Također, Upravni dobor PIC-a je najoštrije osudio podrivanje države i njenih institucija, zbog usvajanja zaključaka NSRS o prenosu nadležnosti. Visoki predstavnik je izrazio nadu da su ovi zaključci "za nama", te "da se sada treba fokusirati na budućnost".

Komentirajući izjavu premijera RS Milorada Dodika da će tužiti Inzka u Austriji zbog njegove odluke o poništavanju zaključaka NSRS, visoki predstavnik je izjavio kako jedva čeka taj Dodikov postupak i da vidi šta će tužba sadržavati.

Naglasio je da on ima čistu savjest, uz opasku kako Dodik može podnijeti tužbu protiv njega i u BiH.

Naredno zajedanje PIC-a trebalo bi da se održi u novembru, kada bi, ukoliko bude ostvaren napredak, mogla biti razmatrana odluka o zatvaranju OHR-a.

Tada će, kako je danas najavio supervizor za Brčko Raffi Gregorian, biti donesena odluka i o okončanju supervizije za Brčko Distrikt.

Gregorian je predložio da do 15. septembra entiteti i država urade što je neophodno na ispunjavanju svojih obaveza iz Konačne arbitražne odluke za Brčko, kako bi Arbitražni tribunal bio o tome obaviješten.

U suprotnom će, kako je naglasio, visoki predstavnik ili supervizor za Brčko iskoristiti svoja ovlaštenja za usvajanje neophodnih akata.

-Tako će na ovaj ili onaj način do slijedećeg sastanka u novembru, Upravni odbor PIC-a biti u poziciji da donese odluku o prestanku supervizije za Brčko, naglasio je Gregorian.

Dodik: Bonska ovlaštenja, malo morgen!

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak