Pet Roma dobilo posao u državnim institucijama

Radiosarajevo.ba
Pet Roma dobilo posao u državnim institucijama
U  prostorijama Delegacije Evropske unije u BiH  u Sarajevu  16. augusta  će biti održana konferencija za medije povodom zapošljavanja pet Roma pri Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice (četiri regionalna koordinatora i jedna  koordinatorica za Rome ).
 
U okviru realizacije projekta "Podrška implementaciji nacionalnih akcionih planova za uključenje Roma", kojeg finansira EU iz programa IPA 2008, a realizira CARE INTERNATIONAL, u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i partnerskom organizacijom EURO- ROM iz Tuzle, u proteklih mjesec dana izvršeno je upošljavanje četiri Roma na poziciju regionalnih Roma koordinatora pri centrima za povratak u okviru Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banjoj  Luci. 
 
"lako je ovo bila prilika za zapošljavanje mladih i obrazovanih Roma, na javno objavljen poziv stiglo je tek oko 30 prijava. Ipak, sa velikim zadovoljstvom možemo konstatovati da smo kroz proces zapošljavanja dobili četiri kvalitetne osobe, mlade Rome koji će biti značajna podrška u daljoj provedbi nacionalnih akcionih planova za rješavanje problema Roma. Većina odabranih osoba ima fakultetsko obrazovanje. Ranije je izvršeno upošljavanje jedne Romkinje na poziciju koordinatorice za Rome pri Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH", kaže se u saopćenju CARE INTERNATIONAL-a.
 
Na konferenciji za medije će se  obratiti  novoizabrani koordinatori za Rome te predstavnici EU i organizacija koje realiziraju ovaj projekat. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak