Perišićeva odbrana predala žalbu na presudu

Radiosarajevo.ba
Perišićeva odbrana predala žalbu na presudu

Odbrana bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije generala Momčila Perišića u utorak je, u najavi žalbe na prvostupanjsku presudu kojom je osuđen na 27 godina zatvora zbog pomaganja zločina u Bosni i Hercegovini i propusta kažnjavanja zločinaca Hrvatskoj, pozvala žalbeno vijeće Haškoga suda da poništi presudu jer se njome, kako obrana tvrdi, samo vođenje rata proglašava zločinom.

"Ova žalba ima dalekosežniji značaj od samog slučaja Perišića. Presuda je nerazumna i predstavlja nerealni presedan kojim se šire granice međunarodnoga kaznenog prava izvan primjerenih. Većina (sudaca) kriminalizirala je rat... ako se presuda održi svaki zapovjednik i nacionalni vođa koji pruža vojnu pomoć stranoj državi ili trećoj strani u međunarodnom oružanom sukobu odgovoran je za
poticanje i pomaganje zločina samim činom pomaganja u vođenju rata", poručuje Perišićeva odbrana, prenijela je Hina.

Haški je sud u septembru većinom glasova proglasio Perišića krivim i osudio ga na kaznu od 27 godina zatvora za pomoć i podržavanje višegodišnje opsade i terora civila u Sarajevu i ubistava hiljada muslimana u Srebrenici, kao i za propuste u kažnjavanju potčinjenih zbog raketiranja Zagreba, ali je oslobođen odgovornosti za zločin istrebljenja u Srebrenici jer su suci smatrali da nije mogao predvidjeti razmjere pokolja u Srebrenici u julu 1995.

Većina sudaca utvrdila je da su djela generala Perišića značajno pridonijela zločinima koje je počinila vojska bosanskih Srba.

U najavi žalbe u dijelu koji se tiče raketiranja Zagreba Perišićeva obrana tvrdi da nijedan razumni presuditelj nije mogao utvrditi da su počinitelji toga zločina bili podređeni Perišiću.

Perišić je u pritvor haakoga suda dobrovoljno stigao 7. marta 2005., a do početka suđenja 2. oktobra 2008. vrijeme je proveo na privremenoj slobodi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak