Penzionisani pripadnici OS BiH djelimično zadovoljni

Radiosarajevo.ba
Penzionisani pripadnici OS BiH djelimično zadovoljni

Predstavnički dom državnog parlamenta je na jučerašnjoj sjednici po hitnom postupku usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, kojim su penzionisani pripadnici Oružanih snaga BiH djelimično zadovoljni.

Penzionisanim vojnicima naknade iz entitetskih budžeta


Na neki način smo zadovoljni ovim izmjenama i dopunama zakona jer smo vidjeli da ne možemo opstati na državnom nivou zbog političkih opcija koje dolaze iz RS-a, kazao je večeras Feni Senad Hubjer, jedan od bivših pripadnika Oružanih snaga BiH koji su se danas ponovno okupili ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu kako bi pratili sjednicu Predstavničkog doma PSBiH.

Hubijer je kazao da su nakon sjednice Predstavničkog doma razgovarali s poslanicima Kluba SDP-a BiH. "Oni garantuju, čak smo se i telefonski čuli s premijerom Nerminom Nikšićem i zakazao nam je sastanak u srijedu sljedeće sedmice, da se dogovorimo s njim i s direktorom PIO-a Zijadom Knjićem oko visine primanja, znači visine naših penzija, i sa srodnom boračkom kategorijom", kazao je Hubjer.
 
Nikšić: Penzionisani vojnici neće ostati bez podrške

"Iako smo sumnjali u ovo oni su nam, dodao je, ulili neku nadu. Mislimo da nismo prevareni. Očekujemo ubrzo, kako nam je prenio premijer Federacije, da će se to u narednih 15 do 20 dana riješiti na sjednici Vlade FBiH", kazao je Hubjer. 

Do tada, dodao je, očekujemo i da budžet bude operativan, da se izdvoje sredstva od 20 miliona KM i prebace PIO-u Federacije da bi se počelo s isplatom izostataka. "Još uvijek ne vjerujemo, nismo sigurni, ali sva naredna dešavanja propratit ćemo javnim okupljanjima i upotrijebiti sve radikalne mjere ako bude potrebno. Ovo više nije naša adresa, naša naredna adresa je Vlada Federacije. Pokušat ćemo se na miran i normalan način s njima dogovoriti i realizirati ove izmjene i dopune", kazao je Hubjer.

Na pitanje šta će biti s njihovim kolegama iz RS-a, Hubjer je kazao da misli da će oni teško doći do svojih prava.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak