Pazarić: 284 vojnika položila svečanu zakletvu

Radiosarajevo.ba
Pazarić: 284 vojnika položila svečanu zakletvu

Pripadnici 11. generacije vojnika danas su na prigodnoj svečanosti u Centru za osnovnu obuku Oružanih snaga BiH (OSBiH) u Pazariću kod Sarajeva položili svečanu zakletvu i potpisali prve ugovore za prijem u profesionalnu vojnu službu. 
U prisustvu najviših dužnosnika Ministarstva odbrane BiH i OSBiH, NATO-štaba u Sarajevu i EUFOR-a, članova vojno-diplomatskog kora i predstavnika međunarodnih organizacija, te porodica, rodbine i prijatelja, svečanu zakletvu položila su 284 mlada vojnika, od kojih je 28 djevojaka.

Oni će, nakon uspješno okončane osnovne obuke, početkom naredne godine biti raspoređeni u operativne jedinice OSBiH širom Bosne i Hercegovine. 

Sudionike svečanosti pozdravili su i čestitke mladim vojnicima uputili ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Miladin Milojčić i komandant Centra za osnovnu obuku OSBiH pukovnik Samir Nukić, istaknuvši važnost podmlađivanja sastava i strukture profesionalnog kadra u OSBiH.

Naglašeno je da ustroj OSBiH predstavlja primjer uspješno provedene reforme, kao i da se postignuća u odbrambenom sektoru pozitivno reflektiraju i na sve druge oblasti u BiH, te jačaju uvjerenje da je moguće ostvariti napredak neophodan za približavanje BiH punopravnom članstvu u NATO i Evropskoj uniji. Rezultat spomenutih aktivnosti je dosad uspješno educiranih 11 generacija (klasa) kandidata i novih 3.164-oro mladih vojnika u komandama i jedinicama OSBiH. 

Prije zvaničnih obraćanja, upriličeni su postrojavanje i smotra pripadnika 11. generacije mladih vojnika te predaja raporta najvišim dužnosnicima Ministarstva odbrane BiH i OSBiH, kao i intoniranje državne himne. Inače, najboljim u 11. generaciji proglašeni su Dijana Tešić, Dragan Nedić, Senadin Husagić i Ivan Stanić, javila je novinska agencija Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak